Μεγάλη διάκριση για την Ιατρική κοινότητα της Ελλάδας αποτελεί η εκλογή του Καθηγητή Νίκου Παπαδόπουλου ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργιολογίας (WAO) και επικεφαλής της Επιτροπής Παιδικού Άσθματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο του WAO για το 2023-2024 συναντήθηκε για πρώτη φορά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο του WAO 2023 Pan-Arab Allergy Meeting που έγινε από τις 27-29 Ιανουαρίου.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι Καθηγητής Αλλεργιολογίας και Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας, υπεύθυνος της Μονάδας Αλλεργιολογίας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ είναι Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και στο OPRI της Σιγκαπούρης. Έκανε τις ιατρικές του σπουδές και την ειδικότητά του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει επιβλέψει περισσότερα από 20 διδακτορικά, ενώ έχει οργανώσει περισσότερες από 100 εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και έχει εκπαιδεύσει δεκάδες γιατρούς και ερευνητές στην κλινική και το εργαστήριο.

Έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία, μεταξύ άλλων, το Βραβείο EAACI Clemens von Pirquet (2019), το βραβείο PhARF (2010), το Διεθνές Βραβείο Klosterfrau (2003) και το Βραβείο ERS για την Παιδιατρική Αναπνευστική Έρευνα στην Ευρώπη (2004). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 500 εργασίες, λαμβάνοντας περισσότερες από 50.000 αναφορές και δείκτη Η > 100. Έχει ηγηθεί πολλών Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων από το 5ο Πρόγραμμα πλαίσιο έως και σήμερα (Ορίζοντας Ευρώπη, 2022) ενώ έχει υπηρετήσει ενεργά σε πολλές διεθνείς εταιρείες, με πιο σημαντικές την εκλογή του ως Πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI) για τη διετία 2013-2015 και στο Respiratory Effectiveness Group για το 2018-2020.