Στην απεικόνιση της Αμυλοείδωσης στην καρδιά επικεντρώθηκε συνεδρία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με τίτλο «Αμυλοείδωση και άλλες Σπάνιες Αιματολογικές Νεοπλασίες: Προσεγγίσεις στη Διάγνωση και τη Θεραπεία» που διοργάνωσε πρόσφατα η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την ΙΕΜΒΙΘΕΚ.
Η Δρ Ν. Λάμα παρουσίασε τις νεότερες τεχνικές και το ρόλο της μαγνητικής τομογραφίας στη διάγνωση της αμυλοείδωση καρδιάς αλλά και στην αξιολόγηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία και ο Δρ Γ. Γεωργιόπουλος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος στη Θεραπευτική Κλινική, αντίστοιχες νεότερες τεχνικές στην υπερηχογραφία καρδιάς. Ακολούθησε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον Στρογγυλό Τραπέζι που επικεντρώθηκε σε ειδικά διαγνωστικά προβλήματα στην αμυλοείδωση καρδιάς μέσα από την παρουσίαση περιπτώσεων και με τον συντονισμό του Καθηγητή Καρδιολογίας και Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Γεράσιμου Φιλιππάτου και του Καθηγητή Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ Χαράμαμπου Βλαχόπουλου. Τις περιπτώσεις παρουσίασαν και συζήτησαν με το προεδρείο και το κοινό , οι Καρδιολόγοι Κ. Κατωγιάννης, Α. Αντωνόπουλος και Ι. Πετρόπουλος και ανέδειξαν τις ειδικές προκλήσεις στην διάγνωση της νόσου.
Στο Στρογγυλό Τραπέζι που ακολούθησε τέθηκαν ειδικά Θεραπευτικά διλήμματα στην αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης καρδιάς. Την συζήτηση συντόνισαν ο Δρ Σταμάτης Αδαμόπουλος, Διευθυντής της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας και Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, και ο Καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ Ιγνάτιος Οικονομίδης. Ο δρ Βαγγέλης Ρεπάσος ανέλυσε τις αρρυθμίες και τι ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπιση τους σε ασθενείς με αμυλοείδωση καρδιάς. Η συνύπαρξη ATTR αμυλοείδωσης και στένωσης αορτής είναι συχνή, και ένα από τα σημεία που θέτουν την υποψία για την νόσο. Ο Καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τούτουζας , με μεγάλη εμπειρία στην διαδερμική τοποθέτηση / αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (TAVI) ανέλυσε διεξοδικά τις ειδικές προκλήσεις σε ασθενείς με ATTR, με συχνή συνύπαρξη και των δυο οντοτήτων. Ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας στην Θεραπευτική Κλινική Αλέξανδρος Μπριασούλης παρουσίασε την συντηρητική αντιμετώπιση της ΚΑ σε ασθενείς με αμυλοείδωση καρδιάς και τέλος ο Δρ Μ. Μπόνιος Καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, παρουσίασε τις ειδικές προκλήσεις στην μεταμόσχευση καρδιάς σε ασθενείς με αμυλοείδωση αλλά και την σχετική εμπειρία του κέντρου σε ανάλογες περιπτώσεις.
Το Στρογγυλό Τραπέζι σχετικά με την Κληρονομούμενη αμυλοείδωση συντόνισαν η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και ο Αν. Καθηγητής Νευρολογίας-Νευρογενετικής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Κούτσης, οποίος επιπλέον παρουσίασε δεδομένα σχετικά με την διάγνωση και την επίπτωση της Κληρονομούμενης αμυλοείδωσης στην Ελλάδα. Η Αν. Καθηγήτρια Βιολογίας-Νευρογενετικής Γεωργία Καραδήμα συζήτησε την προσέγγιση στην γενετική συμβουλευτική σε ασθενείς με κληρονομούμενη αμυλοείδωση και τις οικογένειες τους ενώ ο Επ. Καθηγητής Νευροακτινολογίας Γεώργιος Βελονάκης παρουσίασε νεότερα δεδομένα σχετικά με την απεικόνιση του νευρικού συστήματος (κεντρικού και περιφερικού ) στην αμυλοείδωση. Τέλος ο Αν. Καθηγητής Νευρολογίας Παναγιώτης Κοκότης παρουσίασε τον ρόλο της βιοψίας δέρματος, μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου, στη διάγνωση και διαχείριση ειδικά της κληρονομούμενης αμυλοείδωσης.