Σε χθεσινή εκδήλωση στον νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απένειμε τιμητικά βραβεία στους υγειονομικούς του ΕΣΥ για την προσφορά τους γενικά αλλά και ειδικά στην περίοδο της πανδημίας. Όπως τόνισε η χώρα μας δεν θα μπορούσε να τα έχει καταφέρει εάν δεν υπήρχε η «υπερπροσπάθεια» από τους ανθρώπους του Συστήματος Υγείας.

Όσον αφορά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο κ Μητσοτάκης τόνισε ότι φέτος ο προϋπολογισμός για τον τομέα της Υγείας ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ ενώ 2019 ήταν 3,8 δισ. ευρώ και το προσωπικό ήταν 100.000 και σήμερα είναι 108.000. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι στα τιμώμενα πρόσωπα βραβεύεται το σύνολο των εργαζομένων του ΕΣΥ και δήλωσε ότι με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα «μεταμορφωθούν» 80 ΤΕΠ νοσοκομείων και 157 Κέντρα Υγείας.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, απηύθυνε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους ανθρώπους του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι αυτοί που βραβεύονται είναι πολύ λίγοι σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων που προσφέρουν στο Σύστημα Υγείας. Δήλωσε δε, ότι τις επόμενες μέρες θα προκηρυχθούν 800 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ωστόσο, την ώρα της εκδήλωσης το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Είναι πρόκληση να οργανώνονται τέτοιες φιέστες σε ένα νοσοκομείο με εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας σε όλες τις ειδικότητες, με το 55% των εργαζομένων να δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπου οφείλονται στο προσωπικό πάνω από 30.000 ρεπό και ημέρες άδειας, με την επικείμενη απόλυση περίπου 300 καθαριστών και την επέκταση των εργολάβων προ των πυλών, με 32 κλειστές κλίνες ΜΕΘ για πάνω από 7 μήνες, με την αναμονή για εξέταση στα ΤΕΠ να ξεπερνάει κατ’ ελάχιστο τις 5 ώρες και το ραντεβού για χειρουργικές επεμβάσεις να φαίνεται με τα κυάλια, σε ένα νοσοκομείο που έχει κυριολεκτικά γονατίσει από την έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο νοσοκομείο που ακόμη δεν έχει ανανεωθεί η άδεια να διενεργεί εμβολισμούς σε ασθενείς με αιμορραγικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια».