Σημαντική αύξηση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία εικοσαετία στην τρίτη ηλικία, κυρίως στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο! Μάλιστα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το 15% του συνόλου των ασθενών της τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την σπονδυλική του στήλη. Νεότερες επικαιροποιημένες μελέτες δείχνουν πως μόνο την  τελευταία πενταετία η ετήσια αύξηση καλπάζει σε ποσοστό που ξεπερνά το 7,6%!

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ποιότητα της ζωής των ασθενών, πολλοί από τους οποίους αν δεν αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα, περνούν ένα μεγάλο μέρος από το υπόλοιπο της ζωής τους στο κρεβάτι, ενώ άλλοι περιθωριοποιούνται. Η αύξηση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης δεν επηρεάζει μόνο αρνητικά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, αλλά επιβαρύνει σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα την παγκόσμια οικονομία. Κι αυτό γιατί οικονομικές μελέτες δείχνουν πως το κόστος επιβάρυνσης εμφανίζει ετήσια αύξηση της τάξης του 14,7%, κάτι που μεταφράζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

«Με τη γήρανση του πληθυσμού αυξάνονται και οι υπόλοιπες συννοσηρότητες καθιστώντας έτσι επιτακτική την ανάγκη για χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και όσο πιο άμεσα πραγματοποιηθούν τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα» αναφέρει ο διακεκριμένος νευροχειρουργός, με μεγάλη εμπειρία στις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, κύριος Θεολόγος Θεολόγου, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής στην κλινική Λευκός Σταυρός.

Οι επεμβάσεις αυτές, όπως εξηγεί ο κύριος Θεολόγου, λόγω της ηλικίας των ασθενών θα πρέπει να γίνονται με: μειωμένη αναισθησιολογική επιβάρυνση, λιγότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, λιγότερη απώλεια αίματος και μετεγχειρητικού πόνου. Λύση σε αυτά τα δεδομένα σύμφωνα με τους νευροχειρουργούς σπονδυλικής στήλης δίνει η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της πλήρους ενδοσκοπικής χειρουργικής. Η πλήρως ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία έχει εφαρμογή σε όλες τις περιοχές της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή στην αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή μοίρα.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και άριστα όσον αφορά την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως: πόνος, μείωση της δύναμης κάτω άκρων, διαταραχών βάδισης και γενικά συμπτώματα που έχουν σχέση με πίεση νευρικών δομών, δηλαδή νεύρων και νωτιαίου μυελού. Στην καινοτόμα αυτή  χειρουργική τεχνική η τομή του δέρματος είναι μικρότερη του ενός εκατοστού και χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα εξελιγμένα εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας με παράλληλη χρήση ειδικού λογισμικού παρακολούθησης της κατάστασης του νευρικού συστήματος του ασθενούς.