Η γενική ψυχική υγεία και τα συμπτώματα άγχους των ανθρώπων δεν επιδεινώθηκαν σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της οι περισσότεροι άνθρωποι παρέμειναν ψύχραιμη και αξιοποιήσαν στο έπακρο μια δύσκολη κατάσταση. Η ανασκόπηση του BMJ ανέλυσε 137 μελέτες, οι περισσότερες εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες υψηλού εισοδήματος.

Η κατάθλιψη επιδεινώθηκε συνολικά στις  γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τους φοιτητές πανεπιστημίου και εκείνους που ανήκουν σε σεξουαλικές η φυλετικές μειονότητες .

Προηγούμενες  μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο από τον αντίκτυπο της πανδημίας λόγω των εργασιών που κάνουν και του ρόλου που διαδραματίζουν στην οικογενειακή ζωή. «Σε επίπεδο πληθυσμού, υπήρξε υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας κατά τη διάρκεια της Covid-19», λένε οι Καναδοί ερευνητές, από ιδρύματα όπως τα πανεπιστήμια McGill, Οτάβα και Τορόντο.

«Και οι αλλαγές στη γενική ψυχική υγεία, τα συμπτώματα άγχους και τα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν ελάχιστες έως μικρές».

Ωστόσο, η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο και πολλοί ερευνητές εκφράζουν διαφωνίες σχετικά με τα συμπεράσματά της.

«Η πανδημία έχει επηρεάσει τις ζωές πολλών ανθρώπων – και ορισμένοι αντιμετωπίζουν τώρα προβλήματα ψυχικής υγείας για πρώτη φορά», λένε οι ερευνητές. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι υπάρχουν διαθέσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού».

Η ανασκόπηση δεν επικεντρώθηκε σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα ή σε παιδιά, νέους και άτομα με υπάρχοντα προβλήματα, που αποτελούν τις ομάδες που πιθανότατα επηρεάστηκαν, λένε οι ειδικοί, και κινδυνεύει να κρύψει σημαντικές επιπτώσεις μεταξύ των μειονεκτούντων ομάδων.

«Υπάρχουν στοιχεία από άλλες μελέτες σημαντικής διαφοροποίησης – με την ψυχική υγεία ορισμένων ανθρώπων να βελτιώνεται και άλλων να επιδεινώνεται”, δήλωσε η Δρ Τζέμα Νόουλς, από το King’s College του Λονδίνου. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνολική αύξηση των ψυχικών διαταραχών, ωστόσο δεν σημαίνει ότι η πανδημία δεν είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε ορισμένες ομάδες».

Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι η πανδημία αύξησε την ψυχική δυσφορία σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως στα παιδιά, στους νέους και σε γονείς που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Έως και ένας στους έξι 16χρονους και ένας στους τέσσερις 17χρονους στην Αγγλία είχε βίωσε μια ψυχική διαταραχή το 2022, σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα του NHS, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Άλλα στοιχεία του NHS δείχνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που προσέρχονται σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας αυξήθηκε κατά σχεδόν 30% μεταξύ 2020-21 και 2021-22, σε σχεδόν ένα εκατομμύριο.

Μια έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ψυχική υγεία Mind, έδειξε ότι το 2021, περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων και των νέων δήλωσε ότι η ψυχική τους υγεία είχε χειροτερέψει πολύ από τον Μάρτιο του 2020.

Αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία ήταν άνθρωποι που πάλευαν με προβλήματα ψυχικής υγείας πριν από την πανδημία. Ο Δρ Roman Raczka, ο οποίος προεδρεύει του τμήματος κλινικής ψυχολογίας της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, είπε ότι η πλήρης εικόνα παραμένει ασαφής και ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες μεταξύ ατόμων με προβλήματα υγείας σε υποβαθμισμένες περιοχές.