Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα από 27 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου τα κρούσματα γρίπης στη χώρα μας μειώθηκαν ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμειναν τα κρούσματα κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα αναφοράς, καταγράφηκε αύξηση στις γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου. Η αύξηση αφορούσε στις ηλικιακές ομάδες 15-64 και >65 ετών. Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων για SARS-CoV2, παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη

εβδομάδα. Καταγράφηκε μείωση 3.4% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες, ενώ καταγράφηκε αύξηση 7% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95. Καταγράφηκαν 89 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη. Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της Όμικρον.  Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση την εβδομάδα αναφοράς. Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 09/2023 νοσηλεύτηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 21 θάνατοι. Τέλος την εβδομάδα αναφοράς, η θετικότητα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV παρουσίασε μείωση.