Στα αποτελέσματα μελέτης βάσει του μοντέλου ΗΙΡ (Health Impact Projection – Προβολή Επιπτώσεων Υγείας), αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην παρέμβασή του στο 3o Ετήσιο Συνέδριο ECONOMIST.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών σε πέντε κατηγορίες καρκίνου θα αύξανε, σε πέντε μόλις χρόνια, τα κερδισμένα έτη ζωής κατά 34%, προσφέροντας στους ογκολογικούς ασθενείς στην Ελλάδα την ευκαιρία να ζήσουν όχι μόνο περισσότερο αλλά και με καλύτερη ποιότητα ζωής. «Το έμμεσο κόστος του καρκίνου θα μπορούσε επίσης να μειωθεί κατά 260 εκατ. ευρώ μέσα σε μια πενταετία», πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης, υπογραμμίζοντας ότι η υγεία δεν αποτελεί κόστος αλλά επένδυση.
«Σήμερα είμαστε πλέον σε θέση να έχουμε περισσότερους ασθενείς που έχουν κερδίσει τη μάχη με τον καρκίνο από ποτέ, χάρη στη συνεχή κλινική έρευνα, τα νέα διαγνωστικά ψηφιακά εργαλεία και την εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι οι καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες από το 1991 μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να μειώσουν τη θνησιμότητα του καρκίνου κατά 33%, σημείωσε και χαρακτήρισε ως εξαιρετικά βαρύ το φορτίο του καρκίνου στην Ελλάδα, τόσο σε επιδημιολογικούς όρους όσο και σε όρους κοινωνικού κόστους. Ο κ. Αθανασάκης έδωσε έμφαση στην αποδοτικότητα των αποφάσεων του συστήματος υγείας, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή έκβαση υγείας για τους ασθενείς, στη διαδικασία αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας καθώς και στην επένδυση που απαιτείται από το κράτος, υπογραμμίζοντας ότι η υγεία δεν αποτελεί κόστος αλλά επένδυση.