Μετά από μια πολυετή δικαστική μάχη ενάντια σε δίκτυο που μεταπουλούσε παρανόμως δωρεάν χάπια της για τον HIV, η Gilead Sciences βγήκε νικήτρια με αποφάσεις που την αποζημιώνουν με 175,2 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Fierce Pharma, η Gilead έχει διανύσει μακρύ δρόμο από το 2020 που μήνυσε δεκάδες κατηγορούμενους για κατάχρηση του προγράμματος πρόσβασης για προφύλαξη από τον HIV.

Πρόσφατα, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Aileen M. Cannon στο Μαϊάμι έκρινε ότι ένα σύνολο κατηγορουμένων, η Baikal Marketing Group και τα συνδεδεμένα στελέχη της, πρέπει να πληρώσουν 131,4 εκατομμύρια δολάρια. Η χρηματική αποζημίωση έρχεται ως αποτέλεσμα της πρότασης της Gilead για ερήμην τελική απόφαση, την οποία κατέθεσε η εταιρεία τον Αύγουστο. Στη Φλόριντα, μπορεί να εκδοθεί οριστική ερημοδικία εναντίον ενός διαδίκου που δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε μια καταγγελία.

Η υπόθεση βασίστηκε σε ισχυρισμούς ότι οι κατηγορούμενοι έγραψαν με δόλο άτομα στο πρόγραμμα πρόσβασης για προφύλαξη από τον HIV της Gilead και στη συνέχεια μεταπώλησαν τα δωρεάν φάρμακα PrEP της εταιρείας. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η εξαπάτηση ήταν  ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων μέσω του δικτύου των απατεώνων. Ξεχωριστά, ο δικαστής υποχρέωσε μια άλλη ομάδα κατηγορουμένων, το Priority Health Medical Center και ένα συνδεδεμένο στέλεχος, τον Nick Myrtil, να πληρώσουν αποζημίωση στην Gilead 43,8 εκατομμύρια δολάρια. Νωρίτερα  κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η Gilead συμβιβάστηκε με την κλινική υγειονομικής περίθαλψης Well Care και ορισμένα από τα στελέχη της με αποζημίωση ύψους 33 εκατομμυρίων  δολαρίων. Στη Well Care απαγορεύτηκε επίσης να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προγράμματα πρόσβασης της Gilead στο μέλλον.