Οι πρόσφατα επικαιροποιημένοι κανονισμοί της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ζητούν από τις δομές που πραγματοποιούν μαστογραφίας να ενημερώνουν τους ασθενείς σχετικά με την πυκνότητα των μαστών τους.

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες με πυκνό μαστό διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και ο πυκνός ιστός μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό του καρκίνου στη μαστογραφία. Ωστόσο, λίγες γυναίκες αναγνωρίζουν τον πυκνό μαστό ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο. Η ενημέρωση του FDA που ανακοινώθηκε πρόσφατα θα ενισχύσει επίσης την εποπτεία του οργανισμού στις εγκαταστάσεις όπου διενεργούνται μαστογραφίες, επιτρέποντάς του να επικοινωνεί απευθείας με τους ασθενείς εάν μια δομή δεν πληροί τα πρότυπα.

«Η σημερινή δράση αντιπροσωπεύει την ευρύτερη δέσμευση του οργανισμού να υποστηρίξει την καινοτομία για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε η Δρ Hilary Marston, επικεφαλής ιατρική διευθύντρια του FDA. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη ζωή της, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, και η μαστογραφία παραμένει το καλύτερο εργαλείο για τον έλεγχο και την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Ο πυκνός ιστός μαστού αναφέρεται σε μαστούς που αποτελούνται περισσότερο από ινοαδενικό ιστό παρά από λιπώδη ιστό. Είναι κάτι κοινό. Σύμφωνα με τον FDA περίπου οι μισές από τις γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστογραφία έχουν πυκνό μαστό. Το ζήτημα είναι ότι ο ινοαδενικός ιστός εμφανίζεται ως λευκό σε μια μαστογραφία, καθιστώντας τον καρκίνο – ο οποίος εμφανίζεται επίσης ως λευκό – πιο δύσκολο να εντοπιστεί, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Ο πυκνός μαστός συνδέεται επίσης με έως και τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Τριάντα οκτώ πολιτείες ορίζουν ότι οι γυναίκες λαμβάνουν γραπτή ειδοποίηση σχετικά με την πυκνότητα του μαστού τους και τον πιθανό κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά από μαστογραφία. Ωστόσο, οι οδηγίες  ποικίλλουν και δεν απαιτείται πάντα από τους παρόχους να ειδοποιούν έναν ασθενή για τον κίνδυνο. Παρόλο που οι γυναίκες ειδοποιούνται συνήθως εγγράφως όταν λαμβάνουν μια αναφορά μετά από μια μαστογραφία που λέει «Έχετε αυξημένη πυκνότητα μαστού», η φράση βρίσκεται  στο τέλος της αναφοράς. «Δεν είμαι σίγουρη ότι κάποιος τους εξηγεί, αυτοπροσώπως, τι σημαίνει αυτό», δήλωσε στο CNN η δρ Ρουθ Όρατζ, ογκολόγος μαστού στο Κέντρο Καρκίνου Perlmutter του NYU Langone. Οι νέες οδηγίες ζητούν από τις δομές να παρέχουν στους ασθενείς πληροφορίες σχετικά με την πυκνότητα του μαστού τους και να χρησιμοποιούν συγκεκριμένη «γλώσσα» στις αναφορές της μαστογραφίας για να εξηγήσουν πώς η πυκνότητα του μαστού μπορεί να επηρεάσει την ακρίβεια μιας μαστογραφίας.

Επιπλέον, ο FDA απαιτεί από τις δομές όπου διενεργούνται μαστογραφίες να συστήνουν στους ασθενείς με πυκνό μαστό να μιλήσουν με το γιατρό τους σχετικά με την πυκνότητα του μαστού, τους κινδύνους για καρκίνο του μαστού που διατρέχουν και την ατομική τους κατάσταση. «Η ιδέα είναι να παίρνετε πληροφορίες που μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας ώστε να λαμβάνονται καλύτερα τεκμηριωμένες αποφάσεις, όσον αφορά τυχόν επόμενα βήματα», αναφέρει ο FDA σε δήλωσή του.