Αξιωματούχοι στην κινεζική πόλη Ξιάν πυροδότησαν σωρεία αντιδράσεων όταν δήλωσαν ότι μπορεί να στραφούν και σε lockdown «εάν κριθεί απαραίτητο» για την καταπολέμηση μελλοντικών εστιών γρίπης. Η Ξιάν θα εφαρμόσει lockdown σε περιοχές και θα κλείσει τα σχολεία εάν μια επιδημία αποτελέσει «σοβαρή απειλή», σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Πολλοί χρήστες του διαδικτύου χαρακτήρισαν το σχέδιο «υπερβολικό», ειδικά μετά την κριτική για τους ελέγχους του κορονοϊού στην Κίνα.

Τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται σε όλη την Κίνα, ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού μειώνονται.

Η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης οδήγησε επίσης σε έλλειψη αντιιικών φαρμάκων στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για επικείμενο lockdown στη Ξιάν, ορισμένοι έχουν εκφράσει φόβους ότι το σχέδιό των κυβερνώντων θα μπορούσε να είναι και μια επιστροφή στην πολιτική «zero Covid», την οποία η χώρα εγκατέλειψε μόλις τον Δεκέμβριο του 2022.Η παγκοσμίως διάσημη για τον «πήλινο στρατό» της, Ξιάν, βίωσε μερικά από τα πιο αυστηρά lockdown της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είχε απαγορευθεί στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – ακόμη και για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλες βασικές προμήθειες – για έναν ολόκληρο μήνα τον Δεκέμβριο του 2021.Κάποιος έγραψε στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo ότι πάντα υπήρχαν εξάρσεις της γρίπης πριν από την Covid, αλλά «η ζωή συνεχιζόταν κανονικά».