Τα 10 κορυφαία φαρμακευτικά σκευάσματα που χάνουν την πατέντα τους το 2023 στις ΗΠΑ, αναφέρει σε εκτεταμένο δημοσίευμά του το Fierce Pharma. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, όταν η AbbVie και η Amgen υπέγραφαν τον διακανονισμό των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Humira το 2017, το ότι το φάρμακο θα αντιμετώπιζε ανταγωνισμό από βιομοειδές φαινόταν πολύ μακρινό γεγονός. Ωστόσο αυτό έχει ήδη συμβεί. Όμως δεν είναι μόνο το Humira που αντιμετωπίζει απώλεια της πατέντας του την τρέχουσα χρονιά αλλά και πολλά ακόμα πρώτα σε πωλήσεις φάρμακα κορυφαίων στο κλάδο εταιρειών, όπως η Johnson & Johnson, η Takeda, η AstraZeneca, η Roche κ.ά. Μετά το Humira, ακολουθεί το κορυφαίο φάρμακο της J&J, Stelara, που φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει το πρώτο ανταγωνιστικό βιοομοειδές του αυτό το φθινόπωρο. Το Vyvanse της Takeda για τη Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ή ΔΕΠΥ (ADHD) φαίνεται ότι θα ανταγωνιστεί με τα γενόσημα του αυτό το καλοκαίρι. Πιο κάτω στη λίστα, κάνουν την εμφάνισή τους blockbuster φάρμακα από τη Roche, την Jazz Pharmaceuticals και την AstraZeneca. Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προετοιμαστούν για την απώλεια της ευρεσιτεχνίας τους. Η AbbVie, για παράδειγμα, ξόδεψε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει την Allergan και να διαφοροποιήσει τη βάση εσόδων της προκειμένου να αντιμετωπίσει τα βιοομοειδή του Humira. Τα στελέχη της Roche, είναι πολύ εξοικειωμένα με τον ανταγωνισμό των βιομοειδών, καθώς τα τρία ογκολογικά φάρμακα της εταιρείας,  Avastin, Herceptin και Rituxan έχουν αντιμετωπίσει χρόνια ανταγωνισμού από βιοομοειδή, επομένως η Roche στηρίζεται ήδη σε νεότερα φάρμακα για να αντιμετωπίσει τις απώλειες. Η ομάδα του Fierce Pharma συνέταξε τη λίστα με τα 10 κορυφαία σκευάσματα που χάνουν φέτος την πατέντα τους με βάση τα αρχεία της εταιρείας αλλά και τη λίστα των επερχόμενων γενόσημων φαρμάκων Corporate Pharmacy Services και μια παρόμοια λίστα από το Healthgrades.

Συνοπτικά τα 10 φάρμακα της λίστας είναι τα εξής: Το Humira (adalimumab) της AbbVie για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, νόσο του Crohn και ψωρίαση κατά πλάκας. Οι πωλήσεις του Humira το 2022 στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 18,62 δις δολάρια. Το Stelara (ustekinumab) της Johnson & Johnson για την ψωρίαση κατά πλάκας, ψωριασική αρθρίτιδα, νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Οι πωλήσεις του το 2022 στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 6,39 δις δολάρια. Το Vyvanse (lisdexamfetamine) της Takeda για τη Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ή ΔΕΠΥ (ADHD). Οι πωλήσεις το 2022 στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 2,53 δις δολάρια.

Το Aubagio (teriflunomide) της Sanofi για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, με πωλήσεις στις ΗΠΑ το 2022 της τάξης του 1,5 δις δολαρίων. Το Actemra (tocilizumab) της Roche για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα, νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών και COVID-19 με πωλήσεις το 2022 στις ΗΠΑ 1,2 δις δολάρια. Ακολουθούν το Xyrem (sodium oxybate) της

Jazz Pharmaceuticals για τη ναρκοληψία. Πωλήσεις το 2022 στις ΗΠΑ, 1,02 δις δολάρια. Το Symbicort  (budesonide /formoterol), της AstraZeneca για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Πωλήσεις στις ΗΠΑ το 2022 973 εκατομμύρια δολάρια. Το Lexiscan (regadenoson) της Astellas Pharma και της Gilead Sciences για καρδιακά

stress tests, με πωλήσεις 720 εκατομμύρια δολάρια το 2022 στις ΗΠΑ. Το Gattex (teduglutide) της Takeda για το Σύνδρομο βραχέος εντέρου με πωλήσεις 540 εκατομμύρια δολάρια το 2022 στις ΗΠΑ. Τέλος το Trokendi XR (topiramate) της Supernus Pharmaceuticals για την επιληψία και την πρόληψη της ημικρανίας με πωλήσεις 261 εκατομμύρια δολάρια το 2022 στις ΗΠΑ.