Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, συμμετείχε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Κατά την άφιξή της στο Συμβούλιο η κ Γκάγκα έκανε την εξής δήλωση:

«H πανδημία έδειξε σε όλους μας ότι δουλεύοντας μαζί, συνεργαζόμενοι και δείχνοντας αλληλεγγύη, είναι ο τρόπος για να λύνουμε προβλήματα. Αυτό πετύχαμε με τα εμβόλια και αυτό είναι που θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε στην Ευρώπη: Να δρούμε σαν ένα. Για αυτό είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ, επειδή θέλουμε να δουλέψουμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη φαρμάκων και να δουλέψουμε μαζί, για να έχουμε τα εμβόλια που όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται καθώς και την ποιότητα και την ισότητα στη φροντίδα και όλα όσα χρειάζονται οι ευρωπαίοι πολίτες. Για το λόγο αυτό είμαστε εδώ, για να συνεργαστούμε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και έτσι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για μια ενωμένη Ευρώπη που δρα σαν ένα και προστατεύει όλους τους πολίτες της».

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

α) Ο Κανονισμός για τα τέλη του ΕΜΑ

β) Η Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παγκόσμια Υγεία

γ) Οι πρόσφατες ελλείψεις σε φάρμακα

δ) Η εφαρμογή των συμβάσεων προμήθειας εμβολίων της ΕΕ κατά της COVID-19

Αναφορικά με τις πρόσφατες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και κυρίως αντιβιοτικά, η Αναπληρώτρια Υπουργός ανέφερε πως τη δεδομένη στιγμή στην χώρα μας παρατηρείται σχετική εξομάλυνση, στην οποία συνέβαλαν η αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία καθώς και η λήψη έκτακτων ρυθμιστικών μέτρων.

Ωστόσο, τόνισε πως το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται παγκοσμίως και συνεπώς απαιτείται συντονισμένη δράση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως θα πρέπει: α) να διεξαχθεί ένας εις βάθος διάλογος, λόγω της σύνθετης φύσης του προβλήματος, και να εξευρεθεί μια κοινή προσέγγιση με στόχο την αποφυγή επανάληψης του φαινομένου το προσεχές φθινόπωρο και β) να εξετασθούν μακροχρόνια μέτρα, αξιοποιώντας δομές και συνεργασίες της ΕΕ. καθώς και την επικείμενη αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, προς διασφάλιση της διαθεσιμότητας των αναγκαίων φαρμάκων στην ΕΕ και την προστασία των ασθενών. Τέλος, η Αναπληρώτρια Υπουργός δήλωσε ετοιμότητα της χώρας μας να συμβάλλει εποικοδομητικά στα παραπάνω.