Ανεπίλυτα παραμένουν μέχρι σήμερα τα σοβαρά  εργασιακά  και ασφαλιστικά προβλήματα των ιατρών που εργάζονται σε δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου) της 4ης ΥΠΕ, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ότι θα προβεί άμεσα σε ρύθμιση. Τα παραπάνω τονίζει σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του  ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Οι ιατροί και οδοντίατροι που υπηρετούσαν στα πολύ-ιατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΠΥ μεταφέρθηκαν ως προσωπικό ΙΔΑΧ, στις δομές του ΠΕΔΥ, οι οποίες αργότερα μετονομάστηκαν σε Κέντρα Υγείας και υπάγονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Από 1 Αυγούστου 2020 η 4η ΥΠΕ μετέβαλε ξαφνικά το ασφαλιστικό τους καθεστώς, χωρίς να έχει προηγηθεί αίτηση από τους ίδιους τους γιατρούς, αποφασίζοντας να αποδίδει τις εισφορές τους  α) για τον κλάδο σύνταξης στον Τομέα του Δημοσίου, β) για τον κλάδο περίθαλψης στον Τομέα Μισθωτών του ΕΦΚΑ και γ) για τον κλάδο πρόνοιας στον ΤΠΔΥ, αλλάζοντας μονομερώς και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς των ανωτέρω ιατρών και οδοντιάτρων ΙΔΑΧ.

Στις 21 Νοεμβρίου 2022 ο Υπουργός Υπουργίας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ σχετικά, τόνισε ότι θα λυθεί άμεσα το θέμα. Στη συνέχεια, στις 16 Ιανουαρίου 2023, απεστάλη έγγραφο από την αρμόδια Δ/νση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπ. Υγείας προς την 4η ΥΠΕ ότι οι παραπάνω ιατροί εντάχθηκαν σε θέσεις ιατρών/οδοντιάτρων κλάδου ΕΣΥ με ειδικές διατάξεις που καθόριζαν μεταξύ άλλων και τη διαδικασία ένταξής τους με μετατροπή της θέσης τους, οι αποδοχές τους μεν καθορίζονται από το ειδικό μισθολόγιο ιατρών του ΕΣΥ, πλην όμως διατηρούν, εφόσον επιθυμούν, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς της προηγούμενης θέσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ωστόσο, το θιγόμενο ζήτημα όχι μόνο παραμένει ανεπίλυτο αλλά μάλιστα επεκτείνεται και σε άλλες ΥΠΕ, τονίζει ο κ Ξανθός στην ερώτησή του. Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και συναντήσεις των μελών του ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΦΥ Β. Ελλάδας με τη Διοίκηση της   4ης  ΥΠΕ  αλλά και τις επιστολές προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η 4η  ΥΠΕ αρνείται επίμονα να εφαρμόσει το νόμο και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος.