Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιβάλει κυρώσεις σε 27 φάρμακα μέσω του λεγόμενου «προστίμου για τον πληθωρισμό», όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες που είναι ενταγμένοι ασφαλιστικά στο Medicare θα πληρώνουν από την 1η Απριλίου λιγότερα χρήματα από την τσέπη τους για τα φάρμακα αυτά, σε ποσά που κυμαίνονται από 2 δολάρια έως και 390 δολάρια ανά μέση δοσολογία φαρμάκου.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνει μια διάταξη που «τιμωρεί» τους κατασκευαστές φαρμάκων επειδή χρεώνουν τιμές που αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό σε άτομα με αναπηρία ή ηλικίας 65 ετών και άνω που ανήκουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα υγείας Medicare.

«Από την 1η Απριλίου, οι δικαιούχοι του Medicare θα πληρώνουν χαμηλότερη συμμετοχή για φάρμακα που αυξάνουν τις τιμές τους πιο γρήγορα από τον πληθωρισμό», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εσωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει blockbuster φάρμακα, όπως το Humira της AbbVie Inc, το ογκολογικό φάρμακο Car-T της Gilead Sciences Inc Yescarta και τη στοχευμένη θεραπεία καρκίνου της Seagen Inc Padcev, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό δελτίο.

Οι εταιρείες που αυξάνουν τις τιμές υψηλότερα από το ποσοστό πληθωρισμού θα υποχρεωθούν να πληρώσουν στη Medicare τη διαφορά με τη μορφή έκπτωσης. Όσοι δεν καταβάλουν την έκπτωση θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο ίση με το 125% του ποσού της έκπτωσης.

Η κυβέρνηση θα αρχίσει να τιμολογεί τις εταιρείες για τις εκπτώσεις το 2025, αλλά η Medicare θα αρχίσει να μειώνει τα έξοδα για τα μέλη από τον Απρίλιο.

Η Medicare άρχισε τον Οκτώβριο του 2022 να εξετάζει τις αυξήσεις τιμών για τα φάρμακα του Medicare που ανήκουν στο λεγόμενο «Μέρος Β», που περιλαμβάνει φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυρίως στο νοσοκομείο, πολύπλοκα βιολογικά φάρμακα ή φάρμακα με έναν μόνο κατασκευαστή.

Η κυβέρνηση θα ενημερώνει τη λίστα των φαρμάκων κάθε τρίμηνο. Οι αυξήσεις των τιμών για τα μισά από όλα τα φάρμακα που καλύπτονται από το Medicare ξεπέρασαν τον πληθωρισμό από το 2019 έως το 2020, ο οποίος ήταν κατά μέσο όρο 1% ετησίως. Το ένα τρίτο αυτών είχε άλματα τιμών άνω του 7,5%.Το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ θα εκδώσει την αρχική καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων Medicare, όπως είπε η Ράις.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση των τιμών στα φάρμακα υπήρξε προεκλογική δέσμευση του Τζο Μπάιντεν, που υλοποιείται τώρα με τον παραπάνω νόμο. Ήδη εταιρείες όπως η Eli Lilly δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα μειώσει τις τιμές για τα προϊόντα ινσουλίνης που συνταγογραφούνται πιο συχνά κατά 70%, ενώ και η Novo Nordisk ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις τιμές καταλόγου στις ΗΠΑ για πολλά προϊόντα ινσουλίνης έως και 75% το επόμενο έτος. Την κίνηση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί με ενδιαφέρον  η Φαρμακοβιομηχανία, καθώς ενδέχεται να ανοίξει τη συζήτηση για μειώσεις των τιμών των φαρμάκων παγκοσμίως.