Η Novo Nordisk ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις τιμές καταλόγου στις ΗΠΑ για πολλά προϊόντα ινσουλίνης έως και 75% το επόμενο έτος, μετά της κίνηση της Eli Lilly and Co, καθώς αυξάνεται η πολιτική πίεση για θεραπείες πιο προσιτές όσον αφορά το διαβήτη.

Οι κινήσεις ακολούθησαν την ψήφιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος περιόρισε τις τιμές ινσουλίνης για τους λήπτες του Medicare στα 35 δολάρια το μήνα, αλλά δεν περιλαμβάνει ασθενείς χωρίς ασφάλιση.

Περίπου 8,4 εκατομμύρια από τα 37 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ινσουλίνη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.

Αν και οι τιμές καταλόγου ινσουλίνης είναι υψηλές στις ΗΠΑ, οι φαρμακοποιοί συνήθως πληρώνουν σημαντικές εκπτώσεις σε ιδιωτικούς ασφαλιστές και κυβερνητικά προγράμματα, με αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές για τους περισσότερους Αμερικανούς με ασφάλιση.

Οι ανασφάλιστοι μερικές φορές πρέπει να πληρώσουν τις πλήρεις τιμές καταλόγου, αναγκάζοντας μερικούς να παραλείπουν τη λήψη του φαρμάκου τους.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ικανοποιημένος από την κίνηση της Novo και προέτρεψε και άλλους κατασκευαστές να ακολουθήσουν το παράδειγμα των δύο εταιρειών.

Η Δανέζικη φαρμακοβιομηχανία θα μειώσει την τιμή καταλόγου της ινσουλίνης NovoLog της κατά 75%, και της Novolin και της Levemir κατά 65%. Η εταιρεία είπε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κίνησης δεν είναι γνωστός ακόμα.

Οι μετοχές της Novo Nordisk που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο έως και 1,7% στα 142,95 δολάρια, ενώ οι μετοχές της εισηγμένης στη Δανία έκλεισαν οριακά υψηλότερα την Τρίτη. Οι μετοχές της Eli Lilly υποχώρησαν ελαφρώς.

Η Novo Nordisk, η οποία έχει μερίδιο 43% στην αγορά ινσουλίνης των ΗΠΑ και του Καναδά, δήλωσε επίσης ότι θα μειώσει την τιμή καταλόγου των προϊόντων ινσουλίνης χωρίς επωνυμία, ώστε να ταιριάζει με τις χαμηλότερες τιμές των αντίστοιχων επώνυμων προϊόντων ινσουλίνης.

Η Eli Lilly δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα μειώσει τις τιμές καταλόγου για τα προϊόντα ινσουλίνης που συνταγογραφούνται πιο συχνά κατά 70% το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Sanofi (SASY.PA) δεν σχολίασε συγκεκριμένα την ανακοίνωση της Novo Nordisk αλλά είπε ότι θα συνεχίσει να εξετάζει και να ενημερώνει τα προγράμματά της. Η Eli Lilly, η Sanofi και η Novo Nordisk συνολικά κατέχουν το 90% της αγοράς ινσουλίνης στις ΗΠΑ.