Μετά την Eli Lilly και τηNovo Nordisk και ο φαρμακευτικός κολοσσός Sanofi ανακοίνωσε  ότι  περιορίζει το αυξανόμενο κόστος του φαρμάκου της για διαβητικούς που σώζει ζωές στις ΗΠΑ. Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε ανώτατο όριο τιμής 35 δολάρια (28 ευρώ) το μήνα για το Lantus για όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Η κίνηση εξοικονομεί χρήματα για τους ασθενείς, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει και την απόδοση της εταιρείας.

Οι τρεις προαναφερθείσες εταιρείες κατέχουν  το 90% της αγοράς ινσουλίνης στις ΗΠΑ και έχουν αντιμετωπίσει αντιδράσεις από το κοινό καθώς και πολιτικές πιέσεις για μείωση στο κόστος του φαρμάκου.

Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν ινσουλίνη για τον έλεγχο του διαβήτη τους, λέει η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία. Η Sanofi μειώνει επίσης την τιμή του φαρμάκου ινσουλίνης της, Apidra, κατά 70%.Η Eli Lilly ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα μειώσει τις τιμές της ινσουλίνης κατά 70%. Η Novo Nordisk ακολούθησε το παράδειγμά της, ανακοινώνοντας ότι θα μειώσει τις τιμές έως και 75% για ορισμένα φάρμακα ινσουλίνης. Το κόστος ινσουλίνης στις ΗΠΑ ήταν συχνά πέντε έως δέκα φορές υψηλότερο από ό,τι σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη Rand.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ φέτος, περιόρισε το κόστος ινσουλίνης για ορισμένους ηλικιωμένους ασθενείς στα 35 δολάρια το μήνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ηγήθηκε των εκκλήσεων για μείωση του κόστους του φαρμάκου, δήλωσε την Πέμπτη: «Από σήμερα το απόγευμα, και οι τρεις κορυφαίοι παραγωγοί ινσουλίνης στην Αμερική συμφώνησαν να μειώσουν σημαντικά τις τιμές τους, ανταποκρινόμενες στην έκκλησή μου για ανώτατο όριο τιμής  τα 35 δολάρια για όλους τους ηλικιωμένους αμερικανούς». Η νέα τιμολόγηση των εταιρειών θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, την ίδια ημέρα που τίθεται σε ισχύ ένας νέος κανονισμός για την  τιμολόγησηςστις ΗΠΑ. Ο νέος κανονισμός θα επιβάλει οικονομικό πρόστιμο στις φαρμακευτικές εταιρείες που αυξάνουν την τιμή των φαρμάκων τους ταχύτερα από το ποσοστό του πληθωρισμού.