Μια κοινή χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε διορθωτικά υγρά, προϊόντα αφαίρεσης χρωμάτων, καθαριστικά όπλων, προϊόντα καθαρισμού αεροζόλ και στεγνό καθάρισμα μπορεί να είναι ο βασικός ένοχος πίσω από τη δραματική αύξηση της νόσου του Πάρκινσον (PD), ανακοίνωσαν πρόσφατα  ερευνητές.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε προηγούμενες έρευνες και ανέφερε δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η χημική ουσία τριχλωροαιθυλένιο (TCE) σχετίζεται με έως και 500% αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον (PD). Ο επικεφαλής ερευνητής Ray Dorsey, MD, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, αποκάλεσε την PD «την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκεφαλική νόσο στον κόσμο» και δήλωσε στο Medscape Medical News ότι «μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό». «Αμέτρητοι άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια πολλών γενεών από καρκίνο και άλλες ασθένειες που συνδέονται με την TCE [και] η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να είναι η τελευταία», είπε. «Η απαγόρευση αυτών των χημικών ουσιών, που περιέχουν μολυσμένες στοιχεία και η προστασία σπιτιών, σχολείων και κτιρίων από αυτά, μπορεί όλα να δημιουργήσουν έναν κόσμο όπου η νόσος του Πάρκινσον θα είναι όλο και πιο σπάνια και όχι συνηθισμένη». Η εργασία δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 14 Μαρτίου στο Journal of Parkinson’s Disease.

Το TCE συντέθηκε για πρώτη φορά σε εργαστήριο το 1864, με την εμπορική παραγωγή να ξεκινά το 1920, σημειώνουν οι ερευνητές. «Λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων του, το TCE είχε αμέτρητες βιομηχανικές, εμπορικές, στρατιωτικές και ιατρικές εφαρμογές», συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ψυκτικών, καθαρισμού ηλεκτρονικών ειδών και απολίπανσης εξαρτημάτων κινητήρα. Επιπλέον, χρησιμοποιείται στο στεγνό καθάρισμα, αν και μια παρόμοια χημική ουσία (υπερχλωροαιθυλένιο [PCE]) χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτερα για αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, σε αναερόβιες συνθήκες, το υπερχλωροαιθυλένιο συχνά μετατρέπεται σε TCE «και η τοξικότητά τους μπορεί να είναι παρόμοια». Τα καταναλωτικά προϊόντα στα οποία βρίσκεται το TCE περιλαμβάνουν διορθωτικό υγρό γραφομηχανής, προϊόντα αφαίρεσης χρωμάτων, καθαριστικά όπλων και προϊόντα καθαρισμού αεροζόλ. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, χρησιμοποιήθηκε στον decaffeinate καφέ. Η έκθεση σε TCE δεν περιορίζεται σε όσους εργάζονται με αυτήν. Μολύνει τον αέρα και τα υπόγεια ύδατα. Είναι παρόν σε μια σημαντική ποσότητα υπόγειων υδάτων στις ΗΠΑ και «εξατμίζεται από το υποκείμενο έδαφος και τα υπόγεια ύδατα και εισέρχεται σε σπίτια, χώρους εργασίας ή σχολεία, συχνά απαρατήρητα», σημειώνουν οι ερευνητές. «Η έκθεση μπορεί να προέλθει μέσω του επαγγέλματος ή του περιβάλλοντος και είναι συχνά σε μεγάλο βαθμό άγνωστη τη στιγμή που εμφανίζεται», είπε ο Dorsey.

Σημείωσε ότι η ταχεία αύξηση της συχνότητας της PD δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν μόνο το 15% περίπου των ασθενών με PD, ούτε μπορεί να εξηγηθεί μόνο με τη γήρανση. «Ορισμένα φυτοφάρμακα αποτελούν  πιθανές αιτίες, αλλά δεν εξηγούν τον υψηλό επιπολασμό της PD στις αστικές περιοχές, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ». Μάλλον, εμπλέκονται «άλλοι παράγοντες» και «το TCE είναι πιθανόν ένας τέτοιος παράγοντας». Ωστόσο, «παρά την εκτεταμένη μόλυνση και την αυξανόμενη βιομηχανική, εμπορική και στρατιωτική χρήση, οι κλινικές έρευνες για το TCE καιτη σχέση του με την  PD έχουν περιοριστεί».