Την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συμμόρφωση της εθνικής Ομοσπονδίας των οδοντιάτρων της Βορείου Μακεδονίας προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν ευθέως και ρητώς από την Συμφωνία των Πρεσπών, ζητεί από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), με επιστολή του, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΟΟ, Αθανάσιος  Α. Δεβλιώτης και η Γενική Γραμματέας της ΕΟΟ, Μαρία Μενενάκου.

Σημειώνεται ότι η εθνική Ομοσπονδία των οδοντιάτρων της Βορείου Μακεδονίας αμελεί σκοπίμως να συμμορφωθεί, τόσο προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της όσο και προς τις σχετικές τοποθετήσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και συνεχίζει να χρησιμοποιεί «επισήμως» τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Μακεδονική Οδοντιατρική Ομοσπονδία» (Macedonian Dental Chamber).

Το ΔΣ της ΕΟΟ ζητεί, με την επιστολή του, από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, όπως προβεί άμεσα, δια της αρμοδίου υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, σε όλες εκείνες τις πρόσφορες και αναγκαίες ενέργειες, διμερείς και διεθνείς, προκειμένου να υποχρεωθεί επιτέλους η Ομοσπονδία των οδοντιάτρων της Βόρειας Μακεδονίας να συμμορφωθεί με τον Νόμο (Συμφωνία των Πρεσπών) και να φέρει εφεξής την δικαιούμενη και οφειλόμενη ονομασία «Οδοντιατρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας».

Σε σχετική δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης, τονίζει τα εξής:

«Αναμένουμε από το Υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις αναγκαίες διμερείς και διεθνείς ενέργειες, προκειμένου η εν λόγω Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας να συμμορφωθεί προς τον Νόμο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν ότι με τη συμφωνία θα έμπαινε τέλος στην αυθαίρετη ονομασία της FYROM (Σκοπίων) ως «Μακεδονίας».

Πρέπει άμεσα να διευθετηθεί το ζήτημα, το οποίο αφορά όχι μόνο την οδοντιατρική κοινότητα αλλά και πλείστες άλλες οργανώσεις.   Το Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα πράξει το καλύτερο για την άμεση συμμόρφωση της Ομοσπονδίας των οδοντιάτρων της Βόρειας Μακεδονίας προς τον Νόμο».