Την ανάγκη επίτευξης υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα για τον HPV, που δεν έχει προχωρήσει όσο θάπρεπε τόνισαν οι ομιλητές σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η η βιοφαρμακευτική εταιρεία MSD Ελλάδας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού.

Ο Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Ιατρική Σχολή «Αριστοτέλειου» Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, παρουσίασε στοιχεία από τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ όπου παρατηρήθηκαν 88% λιγότεροι καρκίνοι τραχήλου μήτρας σε γυναίκες που είχαν κάνει το HPV εμβόλιο, και τόνισε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του ΠΟΥ μέχρι το 2030 για την εξάλειψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας (ΚΤΜ) χρειάζεται το 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο ενάντια στον HPV μέχρι την ηλικία των 15 ετών, το 70% των γυναικών να έχουν κάνει τα σχετικά διαγνωστικά τεστ υψηλής ακρίβειας στα 35 και στα 45 και το 90% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με ΚΤΜ να λαμβάνουν θεραπεία και φροντίδα. Αναφερόμενος στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», επεσήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιώσιμη χρηματοδότηση του και μετά το πέρας της αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στον καρκίνο του στοματοφάρρυγγα και στη συσχέτισή του με τον HPV, αναφέρθηκε η Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας ΕΚΠΑ, Αμάντα Ψυρρή, παρουσιάζοντας τα συμπεράσμτα της μελέτης  Orpheas με θέμα τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα σε άνδρες. Σύμφωνα με αυτά, περίπου το 60% των περιπτώσεων καρκίνου του στοματοφάρυγγα συσχετίστηκε με τον HPV (κυρίως τον τύπο 16 και σποραδικά πλην ενός περιστατικού άλλους τύπους που επίσης καλύπτει το εμβόλιο), ενώ οι θετικοί στον ιό ασθενείς ήταν κατά κύριο λόγο νεαρής ηλικίας άνδρες χωρίς ιστορικό καπνίσματος». Άρα, μπορεί να προκύψει ένα δυνητικό όφελος από τον καθολικό εμβολιασμό (ανδρών και γυναικών) έναντι του HPV στην Ελλάδα ως προς την πρόληψη του συγκριμένου τύπου καρκίνου» κατέληξε η κ Ψυρρή.

Στην εισήγησή του, ο Ηλίας Γκούντας, Value and Patients Access Manager της MSD Ελλάδας, τόνισε ότι στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί των κοριτσιών κατά του HPV ήταν λιγότεροι το 2022 από το 2021, και ότι γενικότερα ο εμβολιασμός κατά του HPV, επηρεάστηκε περισσότερο από άλλους εμβολιασμούς από την πανδημία. Όπως ανέφερε, η μελέτη για το εμβολιαστικό κενό στην Ελλάδα πρότεινε ότι για να καταστεί ο στόχος της εξάλειψης του HPV εμβολιαστικού ελλείμματος ρεαλιστικός κρίνεται αναγκαία η επέκταση της διάρκειας της παρέμβασης αναπλήρωσης των εμβολιαστικών δόσεων κατά 1 ή 2 έτη, με παράλληλη υλοποίηση παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης/ενημέρωσης κοινού ώστε να  αυξηθεί η αποτελεσματικότητά της.

Η Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, τόνισε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του HPV σε αγόρια και κορίτσια στην Ελλάδα, παρότι το εμβόλιο αποζημιώνεται, υπογραμμίζοντας ότι οι παιδίατροι θα πρέπει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε αυτό, καθώς στην ιδανική περίπτωση αυτό πρέπει να γίνεται στην εφηβεία, πριν από την έκθεση στον ιό.

«Ζητάμε από το Υπουργείο την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για το καρκίνο με ειδικό κεφαλαίο για τον HPV», κατέληξε η κ Γραμματόγλου.