Η Novo Nordisk παρουσίασε δεδομένα από μια δοκιμή φάσης 3 που δείχνει ότι μια από του στόματος έκδοση του φαρμάκου της για την παχυσαρκία Wegovy έχει συγκρίσιμες επιδόσεις με την αρχική ενέσιμη θεραπεία.

Στη μελέτη, οι ασθενείς που έλαβαν ημερήσια δόση 50 mg της θεραπείας έχασαν κατά μέσο όρο 15,1% του βάρους τους σε διάστημα 68 εβδομάδων, σε σύγκριση με μέση απώλεια βάρους 2,4% για όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Στη δοκιμή, που ονομάστηκε OASIS I, συμμετείχαν 667 ενήλικες με μία ή περισσότερες συννοσηρότητες και μέσο αρχικό βάρος 105,4 κιλά.

«Η επιλογή μεταξύ ενός ημερήσιου δισκίου ή μιας εβδομαδιαίας ένεσης για την παχυσαρκία δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει στους ασθενείς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης την ευκαιρία να επιλέξουν ποια ταιριάζει στον καθένα», δήλωσε ο Martin Holst Lange, εκτελεστικός αντιπρόεδρος ανάπτυξης, στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Η ζήτηση για την ενέσιμη μορφή του Wegovy ήταν τόσο υψηλή —από την έγκρισή του τον Ιούνιο του 2021— που η Novo δυσκολεύτηκε να το προμηθεύσει. Η εταιρεία δήλωσε πρόσφατα στο Fierce Pharma ότι έχει «παγώσει» τις προσπάθειες προώθησης «για να αποφευχθεί η τόνωση της περαιτέρω ζήτησης» για το Wegovy. Όσον αφορά την από του στόματος θεραπεία, η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για εγκρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αργότερα μέσα στο 2023. Η κυκλοφορία του «εξαρτάται από τις προτεραιότητες χαρτοφυλακίου και την παραγωγική ικανότητα», σύμφωνα με τν εταιρεία. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις του Wegovy έφτασαν τα 913 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι και τα 666 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το Ozempic, το οποίο εγκρίθηκε το 2017 και έχει αποκτήσει χρήση εκτός ετικέτας για απώλεια βάρους, σημείωσε πωλήσεις 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.