Έκθεση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που αξιολογεί την επείγουσα αντίδραση του Οργανισμού, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την αποτελεσματικότητα του, δεδομένων των κενών στη χρηματοδότηση και τη στελέχωση του, ενώ οι καταστάσεις εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον κόσμο ολοένα αυξάνεται.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ο ΠΟΥ διαχειρίζεται 53 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σε αυτές περιλαμβάνονται ασθένειες όπως η COVID-19, η χολέρα και ένα ξέσπασμα του ιού Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα και την Τανζανία, καθώς και ανθρωπιστικές έκτακτες ανάγκες, όπως ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία και οι πλημμύρες στο Πακιστάν. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο βασικός προϋπολογισμός του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για το 2022-2023 είναι μόλις κατά 53% χρηματοδοτούμενος. Ο νέος προϋπολογισμός του ΠΟΥ, περιλαμβάνει αύξηση 20% στο ποσό της συνδρομής των χωρών-μελών . Παράλληλα, η έκθεση απευθύνει έκκληση στον Οργανισμό, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, επικαλούμενη την περίπτωση του Μαλάουι, όπου τέσσερις διαφορετικές ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών διαχειρίζονταν την επιδημία χολέρας, COVID-19, πολιομυελίτιδα και τις πλημμύρες με τέτοιο τρόπο ώστε πιθανόν να επικάλυπτε η μία την άλλη.

Από τις 21 έως τις 30 Μαίου, πραγματοποιείται στη Γενεύη η 76η σύνοδος του ΠΟΥ, που φέτος έχει θέμα: «WHO at 75: Saving lives, driving health for all».