Σημαντική μείωση των νέων λοιμώξεων HIV στις Ηνωμένες Πολιτείες  έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, σε νέους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Το CDC εκτιμά ότι υπήρξαν περίπου 32.000 νέες μολύνσεις από τον ιό HIV το 2021, που σημαίνει μείωση κατά 12% από το 2017. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι ετήσιες λοιμώξεις μειώθηκαν περισσότερο από το διπλάσιο –μείωση 34%– μεταξύ των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών ηλικίας 13 έως 24 ετών. Η μείωση σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής μείωσης των νέων λοιμώξεων.

Η βελτίωση στην πρόληψη και τη θεραπεία ήταν μεγαλύτερη στους λευκούς νεαρούς  ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες από ότι στους μαύρους και Ισπανόφωνους συνομηλίκους τους, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις ανισότητες στην πρόληψη και τη θεραπεία του HIV.

Το PrEP συνταγογραφήθηκε μόνο στο 11% των μαύρων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν, σε σύγκριση με το 20% των Ισπανόφωνων και το 78% των λευκών. Συνολικά, το CDC εκτιμά ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν με HIV, αλλά περίπου 1 στους 8 δεν το γνωρίζει. Η ευαισθητοποίηση είναι ιδιαίτερα χαμηλή μεταξύ των νέων, οι οποίοι αντιπροσώπευαν περίπου το 15% των νέων μολύνσεων το 2021.

Το CDC σημειώνει ότι η πανδημία Covid-19 επηρέασε τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, τις υπηρεσίες περίθαλψης και την επιδημιολογική επιτήρηση του HIV. Υπήρξαν βελτιώσεις μεταξύ 2020 και 2021, αλλά ορισμένες διαδικασίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν.