Η Μάγδα Χατζίκου, Partner PharmEcons Easy Access Ltd, ΣΕΠ Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της ομιλίας της στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο ΗΤΑ με παράδειγμα την εφαρμογή HosmartAI (ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα του Ορίζοντα 2020), αναφέρθηκε στην ανάγκη να τεθεί σύντομα το πλαίσιο αξιολόγησης των ιατροτεχνολογικών εφαρμογών και άλλων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και στην Ελλάδα. Κάνοντας μια αναδρομή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε ότι η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που εφάρμοσε μια τυποποιημένη διαδικασία για ψηφιακές εφαρμογές υγείας χαμηλού κινδύνου που εισήχθησαν στο γερμανικό σύστημα αποζημίωσης το 2020. Αντίστοιχα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο είναι μεταξύ των κορυφαίων χωρών με καθιερωμένο πλαίσιο αποζημίωσης για ιατρικές συσκευές και ψηφιακές τεχνολογίες. Στην περίπτωση της Γερμανίας, η νέα ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να διαθέτει ιατροτεχνολογικά προϊόντα κατηγορίας CE I ή IIa και να πληροί δύο κριτήρια: 1) γενικές απαιτήσεις ασφάλειας από το Διάταγμα Ψηφιακών Εφαρμογών Υγείας (π.χ. προστασία δεδομένων, ασφάλεια πληροφοριών, διαλειτουργικότητα και ευκολία χρήση) και 2) αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα ασθενών (π.χ. ιατρικά οφέλη, συμμόρφωση και βελτίωση της παιδείας υγείας). Αντίστοιχα, τα κριτήρια αποζημίωσης του NICE είναι: η πρόταση αξίας, κλινική ασφάλεια, προστασία δεδομένων, τεχνική ασφάλεια, κριτήρια διαλειτουργικότητας, οικονομικά στοιχεία και αντίκτυπος στον προϋπολογισμό.

Στη συνέχεια παρουσίασε το πρόγραμμα HosmartAI, (ανάπτυξη ενός έξυπνου νοσοκομείου που βασίζεται σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης), για το οποίο η εταιρεία PharmEcons ανέλαβε την οικονομική αξιολόγηση, παρουσιάζοντας αναλυτικότερα τα βασικά μεγέθη που χρησιμοποίησε για τον καθορισμό της προστιθέμενης αξίας, τους δείκτες απόδοσης (KPIs) στους οποίους βασίστηκε και τα αποτελέσματα.

Συνοψίζοντας τα πολύ θετικά αποτελέσματα του προγράμματος, η M. Χατζίκου τόνισε ότι οι ψηφιακές εφαρμογές έχουν ήδη αρχίσει να ανταγωνίζονται τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε ό,τι αφορά τα κριτήρια αποτελεσματικότητας των ιατρικών συσκευών & εφαρμογών, αυτά δεν έχουν διαφορές από τα φαρμακευτικά προϊόντα. Συνολικά οι βασικοί δείκτες απόδοσης θα πρέπει να είναι περιεκτικοί και να ενσωματώνουν τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων, ενώ η ψηφιακή εγγραμματοσύνη  είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τις κοινωνίες που πρέπει να επιτευχθεί. Ως εκ τούτου κατέληξε, η επιτροπή αξιολόγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων που λειτουργεί στην Ελλάδα θα πρέπει να καθορίσει τα κριτήρια αξιολόγησης και να συνεργαστεί με το ΕΚΑΠΤΥ προκειμένου να προχωρήσει σε επίσημη αξιολόγηση HTA τόσο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων όσο και των ψηφιακών τεχνολογιών.