Η Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα στον Καρκίνο, στην ετήσια έκθεση προόδου για τη νόσο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, τόνισε τις πρόσφατες βελτιώσεις που έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη μείωση των θανάτων από καρκίνο και την προώθηση της θεραπείας, καθώς και τις προκλήσεις από τη συνεχιζόμενη έλλειψη φαρμάκων χημειοθεραπείας και της αυξανόμενης ανησυχίας για τη μελλοντική χρηματοδότηση της έρευνας για τον καρκίνο. «Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα τεράστιο, περίπλοκο πρόβλημα και εν μέρει αντικατοπτρίζει μια οικονομική πρόκληση, όπου ουσιαστικά το χαμηλό περιθώριο κέρδους για ορισμένα από αυτά τα γενόσημα φάρμακα αποθαρρύνει τις εταιρείες να δεσμευτούν στην παραγωγή τους», δήλωσε ο Δρ. Philip Greenberg, πρόεδρος της Ένωσης και συγγραφέας της νέας έκθεσης.

Τόνισε ότι η έλλειψη σημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που συντηρούν τον αγώνα τους κατά της νόσου και άλλοι δεν είναι σε θέση να ξεκινήσουν θεραπευτικά σχήματα που μπορεί να χρειαστούν.

«Είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, και δεν νομίζω ότι τέτοιου είδους ζητήματα μπορούν να αφεθούν απλώς στον ιδιωτικό τομέα για να τα λύσει. Θα χρειαστούν ειδικές ρυθμίσεις για να διορθωθούν κάποια από αυτά», είπε. «Οι ζωές των ανθρώπων βρίσκονται  πραγματικά σε κίνδυνο, τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς τη διάρκεια τους».

Ο Γκρίνμπεργκ και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν να συναντηθούν με νομοθέτες στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την έκθεση και τη σημασία των ευρημάτων της.