Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ζήτησε για ακόμα μια φορά από το Πεκίνο πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία για να διαπιστωθεί η προέλευση του κορονοϊού.

«Πιέζουμε την Κίνα για να δώσει πλήρη πρόσβαση και ζητούμε από τις χώρες να θέσουν το θέμα στη διάρκεια των διμερών συναντήσεών τους – να καλέσουν το Πεκίνο να συνεργαστεί», δήλωσε στους  Financial Times ο ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιέσεις προς την Κίνα για πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες που έχει όσον αφορά την προέλευση του κορονοϊού, δεν ασκούνται για πρώτη φορά από την παγκόσμια κοινότητα. Η παγκόσμια μελέτη που εκπονήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τις κινεζικές αρχές ξεκίνησε ως έρευνα και στη συνέχεια μετατράπηκε σε απλή κοινή μελέτη, στην οποία η υπό την ηγεσία του ΠΟΥ ομάδα δεν διέθετε την εντολή και την πρόσβαση που ήταν αναγκαία για την ανεξάρτητη και διεξοδική διερεύνηση της επιδημικής έξαρσης.

Παρά τα συμπεράσματα της έκθεσης, σύμφωνα με τα οποία ο ιός είχε κατά πάσα πιθανότητα μεταφερθεί στον άνθρωπο από νυχτερίδες μέσω άλλου ζώου, η προέλευση του SARS-CoV-2 παραμένει άγνωστη και απαιτείται περισσότερη έρευνα.