Μέτρα για την οικονομία, τη δημόσια ασφάλεια αλλά και τη δημόσια υγεία εξήγγειλε από το βράδυ του Σαββάτου από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε η εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό είναι μια σειρά μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνει. Ειδικότερα, για τον τομέα της Υγείας ο κ Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει μόνο με προσλήψεις και μισθούς. Αναφέρθηκα χθες στην επίσκεψη στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Τέτοιες δράσεις θα δούμε εκατοντάδες να ξεδιπλώνονται σε δομές υγείας. Θα επιμείνω ιδιαίτερα στο σχεδιασμό μας για το ΕΚΑΒ». Συγκεκριμένα για το ΕΚΑΒ ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

-800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και καινούργια ασθενοφόρα.

– Ίδρυση ενιαίου κέντρου συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

– Δημιουργία «Πύργου Ελέγχου», ώστε η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις πόλεις να φτάσει σε 10 λεπτά. «Είναι πράγματα που τα κάναμε μέσα στην πανδημία, γιατί να μην τα κάνουμε και τώρα», ανέφερε.

– 6 βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία.

Για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας ο κ Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:

– Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας.

– Προσλήψεις 10.000 νέων υγειονομικών.

– Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.

– 4 νέα νοσοκομεία.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα.

Νωρίτερα το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, ο κ Μητσοτάκης επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ενημερώθηκε αλλά και επισκέφθηκε  την πλήρως ανακαινισμένη Πνευμονολογική Κλινική του Ιδρύματος που είχε υποστεί ζημιά από πυρκαγιά που ξέσπασε, τον Απρίλιο του 2022.Ο κ Μητσοτάκης τόνισε ότι η αποκατάσταση της κλινικής έγινε σε χρόνο ρεκόρ και συνεχάρη το νοσοκομείο, τις τεχνικές του υπηρεσίες, αλλά και όλα τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που κινητοποίησαν πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.  «Μόνο εδώ, στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», θα διατεθούν παραπάνω από 17.000.000, ένα σημαντικό τμήμα των οποίων θα κατευθυνθεί στη δημιουργία ενός καινούργιου κτιρίου για γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες. Το μέλλον, δηλαδή, της ιατρικής και νομίζω ότι σε ένα νοσοκομείο με την ιστορία του «Παπανικολάου», σε 7 χρόνια θα κλείσει 100 χρόνια ζωής, του αξίζει πραγματικά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και στην ιατρική επιστήμη.

Αλλά, βέβαια, αυτό είναι ένα μόνο μικρό τμήμα των συνολικών έργων που δρομολογούνται στον τομέα της υγείας: από τη μεγάλη αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, την οποία, ήδη, έχουμε παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, μέχρι τις παρεμβάσεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και σε κέντρα υγείας σε ολόκληρη την χώρα.

Σε συνδυασμό, προφανώς, με την προσθήκη νέων στελεχών, νέων εργαζόμενων μέσα από 10.000 νέες προσλήψεις. Η δέσμευσή μας για ένα νέο σύγχρονο σύστημα υγείας, ένα από τα καλύτερα Εθνικά Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη υλοποιείται βήμα-βήμα, υπό την καθοδήγηση του Υπουργού και της ηγεσίας του Υπουργείου», είπε ο Πρωθυπουργός.