Πέντε στρογγυλά τραπέζια, ένα workshop και 18 ομιλίες επιστημονικού ενδιαφέροντος έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του 10ου Συνεδρίου του ΣΥΦΑΚ «Το Φαρμακείο στην Υγεία, Ομορφιά & Ευεξία», που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2023, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το συνέδριο διοργάνωσαν ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αιγαίου & Κρήτης (ΣΥ.Φ.Α.Κ.) και η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε.), η οποία συνέβαλε κυρίως στην επιστημονική δημιουργία του προγράμματος, και τελούσε υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και της Ελληνικής Εταιρείας Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.). Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου, με θέμα «Η επιστήμη ως Βάση ορθής λήψης αποφάσεων. Η Αντίσταση στη γνώση και η κοινωνική συνοχή», πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου κ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας & Νανοτεχνολογίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.

Το θέμα που ανέπτυξε αφορούσε στη συμβολή του φαρμακοποιού στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις σε σχέση με την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της υγείας. Επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού στην εκλαΐκευση των επιστημονικών εξελίξεων που οδηγούν σε νέα φάρμακα και στην κατανόηση από την κοινωνία της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου προς όφελος της κοινωνικής υγείας. Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δεμέτζος τόνισε πως «Η βιοηθική και τα ηθικά διλήμματα αποτελούν σημαντικούς τομείς προς συζήτηση με βάση τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και στις νέες τεχνολογίες που  σύντομα θα κληθούν οι φαρμακοποιοί να διαχειριστούν από το φαρμακείο τους».

Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης αναφέρθηκε στη συνέχεια στον ρόλο των φαρμακοποιών στο σύστημα υγείας και παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας της θέμα «Ο (νέος;) ρόλος των φαρμακοποιών στο σύστημα υγείας: ερευνητικά ευρήματα», τονίζοντας την αποδοχή του φαρμακοποιού και του κοινοτικού φαρμακείου τόσο στην περίοδο της πανδημίας, όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών.