Η κλιματική αλλαγή και οι πολεμικές συγκρούσεις πλήττουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση τριών από τις πιο θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες στον κόσμο, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας.

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των εν λόγω ασθενειών έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό αφού επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία του COVID-19, σύμφωνα με την έκθεση αποτελεσμάτων του Ταμείου για το 2023 που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι αυξανόμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των πολεμικών συγκρούσεων σημαίνουν ότι ο κόσμος είναι πιθανό να χάσει τον στόχο του τερματισμού του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας έως το 2030 χωρίς «σημαντικά βήματα», δήλωσε ο Peter Sands, εκτελεστικός διευθυντής του Global Fund.

Για παράδειγμα, η ελονοσία εξαπλώνεται σε ορεινές περιοχές της Αφρικής που προηγουμένως ήταν πολύ κρύες για το κουνούπι που μεταφέρει το παράσιτο που προκαλεί την ασθένεια. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, επιφορτίζουν τις υπηρεσίες υγείας, εκτοπίζουν κοινότητες, προκαλούν έξαρση των μολύνσεων και διακόπτουν τις θεραπείες σε πολλά μέρη, αναφέρει η έκθεση. Σε χώρες όπως το Σουδάν, η Ουκρανία, το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ, η απλή πρόσβαση σε ευάλωτες κοινότητες ήταν ήδη εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της ανασφάλειας, πρόσθεσε.

Υπάρχουν και θετικά στοιχεία, είπε ο Σαντς. Για παράδειγμα, το 2022, 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για φυματίωση στις χώρες όπου επενδύει το Global Fund, δηλαδή 1,4 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι από ότι το προηγούμενο έτος. Το Ταμείο συνέβαλε επίσης στην παροχή αντιρετροϊκής θεραπείας για τον HIV σε 24,5 εκατομμύρια ανθρώπους και διένειμε 220 εκατομμύρια κουνουπιέρες. Ο Σαντς πρόσθεσε ότι τα καινοτόμα εργαλεία πρόληψης και διάγνωσης έδωσαν επίσης μεγαλύτερες ελπίδες. Αυτή την εβδομάδα, υπάρχει μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη φυματίωση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, και οι υποστηρικτές ελπίζουν για περισσότερη εστίαση στη νόσο. Το Παγκόσμιο Ταμείο έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από ορισμένους ειδικούς της φυματίωσης επειδή δεν διέθεσε περισσότερο από τον προϋπολογισμό του για την ασθένεια, καθώς είναι η πιο θανατηφόρα από τις τρεις ασθένειες στις οποίες επικεντρώνεται το ταμείο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος πρέπει να αφιερώσει περισσότερους πόρους για την καταπολέμηση της φυματίωσης… αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο η σύγκριση των ετήσιων θανάτων από κάθε ασθένεια», είπε ο Σαντς. Για παράδειγμα, είπε, πολλές χώρες με το υψηλότερο βάρος φυματίωσης είναι χώρες μεσαίου εισοδήματος που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα χρηματοδότησης υπηρεσιών υγείας στο εσωτερικό».