O υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την ακτινοθεραπεία εφαρμόζοντας τον νόμο, αναφέρει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στο Health Daily ο Δρ. Γιώργος Ι. Πισσάκας, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», Πρ. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο σύστημα υγείας  της χώρας σε σχέση με τις ακτινοθεραπείες των ογκολογικών ασθενών.

 

 Έχει γίνει πολλή συζήτηση τελευταία για τις καθυστερήσεις στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών. Με την Ακτινοθεραπεία τι γίνεται σήμερα;

Με βάση τα διεθνή δεδομένα, στην Ελλάδα κάθε χρόνο θα πρέπει να υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία τουλάχιστον 30 με 33 χιλιάδες ασθενείς. Με ακρίβεια όμως δεν μπορώ να σας απαντήσω. Μπορώ μόνο να το κάνω με υπολογισμούς με βάση τα δεδομένα άλλων κρατών.

Και γιατί αυτό;  Πολύ απλά γιατί ο ΕΟΠΥΥ εδώ και χρόνια αρνείται να δώσει τον ακριβή αριθμό των ασθενών, παρ’ όλα τα επανειλημμένα αιτήματα που είχα υποβάλλει ως πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. Μη με ρωτήσετε γιατί; Ρωτήστε τους αρμόδιους του ΕΟΠΥΥ.

Ο Έλληνας ασθενής έχει πρόσβαση στη νέα τεχνολογία;

Δυστυχώς ο Έλληνας ασθενής  μέχρι πριν πέντε χρόνια είχε πρόσβαση σε όλες αυτές τις τεχνικές μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας βλέποντας την απόλυτη αδιαφορία του κράτους επένδυσε πολύ στο θέμα τις ακτινοθεραπείας. Μόνο που αυτό για τον ασθενή είχε κόστος. Και αυτό το κόστος έγινε δυσβάστακτο για τον πολύ κόσμο, όταν η οικονομική κρίση τον μέσο Έλληνα τον έκανε φτωχό.

Όταν δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ το 2012, είχε την τύχη να έχει δ/ντή Σχεδιασμού έναν άνθρωπο που μπορούσε να ακούσει, να καταλάβει και να δράσει, τον κ. Γιάννη Βαφειάδη. Τον αναφέρω γιατί στην Ελλάδα το κράτος σώζεται από μονάδες που μπορούν να αλλάζουν δεδομένα.

Έτσι λοιπόν άκουσε και κατανόησε την αγωνία των ασθενών και της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας για τη μείωση των αναμονών και ταχύτατα τους έδωσε τη δυνατότητα να απευθύνονται και στα ιδιωτικά κέντρα. Έτσι με βάση το νόμο (ΦΕΚ Β’ 2408/31-08-2012) ο ΕΟΠΥΥ άρχισε να καλύπτει εντελώς δωρεάν για τον ασθενή  στα ιδιωτικά κέντρα τις ακτινοθεραπευτικές τεχνικές της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας/ακτινοχειρουργικής, για δε τις υπόλοιπες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές οι ασθενείς όφειλαν να πληρώσουν μόνο την αμοιβή του γιατρού.

Και ενώ αυτό άρχισε να λειτουργεί εξαιρετικά, δίνοντας λύση σε πάρα πολλούς ασθενείς και μειώνοντας τις λίστες αναμονής, σιγά-σιγά άρχισε να καταστρατηγείται και τα Ιδιωτικά Κέντρα άρχισαν να απαιτούν επιπλέον χρήματα από τους ασθενείς.

Μάλιστα για μία θεραπεία που θα έπρεπε να είναι τελείως δωρεάν, όπως η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική, έχουν φθάσει να απαιτούν από 3 έως 5 χιλιάδες ευρώ ενώ αποζημιώνονται  από τον ΕΟΠΥΥ με 5,5-6,5 χιλιάδες ευρώ !!!

Η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή θα όφειλε να παρέμβει και να απαιτήσει την εφαρμογή του νόμου, όμως για έναν «περίεργο» λόγο υπάρχει απόλυτη σιγή. Θα μου πείτε, μήπως δεν το γνωρίζουν;

Το θέμα αυτό κάθε τόσο βγαίνει στη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα πριν από πολλούς μήνες, μαζί με τις πάμπολλες καταγγελίες συλλόγων καρκινοπαθών, τη σωρεία των δημοσιευμάτων, επερώτησεις στη Βουλή κ.λπ., κ.λπ., υπήρχε και έγγραφο από την ΕΛΛΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου) με υπογραφές από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ και όλες τις επιστημονικές εταιρείες που ασχολούνται με τον καρκίνο προς τους υπουργούς Υγείας για την τήρηση του νόμου, το οποίο ακόμη δεν έχει απαντηθεί!

Το δε υπουργείο στις επερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα αυτό απάντησε ως εξής: «Το υπουργείο ελέγχει τις καταγγελίες για κερδοσκοπικές συμπεριφορές από ιδιωτικά κέντρα…».Και η έρευνα αυτή κρατά χρόνια!!

Στο μεταξύ, η παράνομη απαίτηση από τα ιδιωτικά συνεχίζεται, εκθέτοντας στην ψυχή των ασθενών για μια ακόμη φορά το κράτος. Γιατί, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορείς να συνεχίζεις να παρανομείς, αν δεν αισθάνεσαι καλυμμένα τα νώτα σου!

Οι ασθενείς καταφεύγουν στα ιδιωτικά όχι για λόγους πολυτέλειας, αλλά επειδή δεν βρίσκουν θέση στα δημόσια. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό, αφού στην Αθήνα το Δημόσιο διαθέτει 14 μηχανήματα και ο ιδιωτικός τομέας 20!!!

Εγώ κάνω έκκληση προς τον σημερινό Υπουργό τον κο Χρυσοχοΐδη που έδρασε ταχύτατα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου «Μεταξά» να ασχοληθεί σοβαρά με την Ακτινοθεραπεία.

Θα  έχει άραγε την ίδια ευαισθησία να σταματήσει αυτή την παρανομία ή θα υποταχθεί όπως όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί;

Τι γίνεται με τις λίστες αναμονής που ακούγαμε;

Βάσει των ευρωπαϊκών δεδομένων θεωρείται ότι είναι απαραίτητο να λειτουργούν 7 με 7,5 μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στην Ελλάδα  είμαστε στα 5,4 ανά εκατομμύριο που σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη από 20 ακόμη μηχανήματα. Αυτός είναι ο λόγος που  οι αναμονές ακόμα και τώρα μπορεί να ξεπερνούν  και τους 2 μήνες, όσον αφορά στις ριζικές θεραπείες.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα που έγινε πριν από 2 χρόνια και έδωσε τη βασική ώθηση για να μειωθούν οι λίστες αναμονής που παλαιότερα έφθαναν και τους 6 μήνες ήταν η ενεργοποίηση και αξιοποίηση  της ολοήμερης λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών κέντρων.

Να διευκρινίσω ότι  οι θεραπείες για τους ασθενείς στην ολοήμερη λειτουργία είναι δωρεάν και οι ασθενείς έχουν την δυνατότητα να κάνουν την θεραπεία τους ως αργά το βράδυ.. Έτσι αυξήθηκαν κατά 50% οι θέσεις θεραπείας στον δημόσιο τομέα.

Ποια είναι η επένδυση του κράτους στον τομέα της ακτινοθεραπείας;

 Το κράτος τα τελευταία 15 χρόνια επένδυσε στην αδιαφορία και στην απαξίωση της ακτινοθεραπείας. Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν εναλλαχθεί όλα τα πολιτικά χρώματα στην εξουσία επιδεικνύοντας την ίδια κραυγαλέα αδιαφορία.

Βέβαια, όταν κάποιο κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, στηλίτευε αυτό που κυβερνούσε. Για έναν «περίεργο» λόγο όμως, έκανε ακριβώς τα ίδια όταν αναλάμβανε την εξουσία, ενώ οι πρώην κυβερνώντες τώρα «συνέπασχαν» με τα δεινά των καρκινοπαθών που έπρεπε να βρουν μια θέση για ακτινοθεραπεία.

Για να μη σας κουράζω, το ελληνικό κράτος από το 2007 έως 2019 με δικά του κονδύλια εγκατέστησε ένα μόνο μηχάνημα στην Πάτρα! Τα δύο τελευταία χρόνια αγόρασε και δύο μηχανήματα για την Αθήνα. Όλα αυτά όταν οι αναμονές στον δημόσιο τομέα έφταναν και μέχρι τους έξι μήνες!!!

 Ποιες είναι οι προτάσεις σας απέναντι στα  σοβαρά αυτά προβλήματα που αφορούν χιλιάδες ογκολογικούς ασθενείς;

  • Πρώτον, έλεγχος των παράνομων οικονομικών απαιτήσεων από τα ιδιωτικά για την ακτινοθεραπεία. Η εφαρμογή του νόμου δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ασθενείς να βρουν μία θέση εκεί, με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος.
  • Δεύτερον, αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων. Απομένουν μόνο επτά παλαιοί Γραμμικοί Επιταχυντές στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης θα μπορούσαν να αντικατασταθούν τέσσερα κοβάλτια που δεν λειτουργούν με Γ.Ε.
  • Τρίτον, δημιουργία νέων ακτινοθεραπευτικών κέντρων.

Αυτή τη στιγμή είναι σε διαδικασία μελέτης δύο νέα Κέντρα  Ακτινοθεραπείας με 4 μηχανήματα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα δύο μηχανήματα θα τοποθετηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και τα άλλα δύο στο νοσοκομείο “Η  Σωτηρία”.  Η Λαμία θα μπορέσει να κρατήσει ένα μέρος του κόσμου από την κεντρική  Ελλάδα που τώρα έρχεται  στην Αθήνα.

Μια  από τις  βασικές προτάσεις που είχα κάνει ως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ήταν εκτός από την ενίσχυση των ήδη λειτουργούντων  Ακτινοθεραπευτικών Τμημάτων, η δημιουργία ακτινοθεραπευτικών κέντρων  σε στρατηγικά σημεία της Ελλάδας. Ο στόχος είναι για κάθε ασθενή να υπάρχει πρόσβαση σε κάποιο ακτινοθεραπευτικό Κέντρο σε απόσταση που να μην ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα  από το σπίτι του.  Στο σχέδιο αυτό εκτός από την Λαμία υπάρχει  η Τρίπολη που βρίσκεται σε στρατηγική θέση για τους ασθενείς της Πελοποννήσου.

Επίσης, χρειάζεται αύξηση των μηχανημάτων στην Κρήτη, ενώ και η Ρόδος πρέπει να αποκτήσει ένα ακτινοθεραπευτικό κέντρο.

Το ακτινοθεραπευτικό Κέντρο της Ρόδου έχει εξαγγελθεί πριν λίγο καιρό από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και την τότε αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ανάλογο κέντρο πρέπει να δημιουργηθεί και μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης ούτως ώστε να υπάρξει μια πολύ καλή γεωγραφική κατανομή. Αυτό που έχει πιο δύσκολη λύση είναι  το θέμα των κατοίκων των νησιών.

Ο πρώτος στόχος είναι να φτάσουμε στην Ελλάδα στο 1 μηχάνημα ανά 140 χιλιάδες πληθυσμού. Θα έλεγα ότι αν ακολουθούσαμε τον τρόπο που αξιοποίησαν η Ισπανία και η Ιταλία το Ταμείο Ανάκαμψης όπου ενέταξαν 80 και 60 μηχανήματα αντίστοιχα η Ελλάδα θα ήταν στις πρώτες θέσεις και ποιοτικά και ποσοτικά.

Εν κατακλείδι, μακάρι οι κυβερνήσεις να είχαν ανοιχτά αυτιά, έγνοια για τον ασθενή που δίνει τη μάχη του με τον καρκίνο και πραγματική διάθεση. Με ελάχιστο κόστος η Ακτινοθεραπεία της Ελλάδας μπορεί να βρεθεί  στις πιο υψηλές θέσεις στην Ευρώπη! Απλά κάποιοι θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά, κοιτώντας το πρόβλημα από την πλευρά των ασθενών.

Ο υπουργός έχει την ευκαιρία να κάνει ότι δεν τόλμησαν οι προκαθήμενοί του όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Αν τολμήσει, θα δώσει ανάσα ελπίδας σε χιλιάδες ασθενείς που δίνουν την πιο δύσκολη μάχη της ζωής τους.