Μεγάλη κοινωνική δράση -με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς- διοργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 (ώρες 10.00π.μ.-16.00μ.μ.).

Με κεντρικό σύνθημα: «ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ-Μάθε για την καρδιά σου και φρόντισέ την!» η ΕΚΕ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να ενημερωθούν για τους Παράγοντες Κινδύνου Καρδιαγγειακών Νόσων και να συμβουλευτούν τους  Καρδιολόγους-ιατρούς για θέματα της Καρδιαγγειακής τους υγείας.

Οι Ιατροί θα τους παρέχουν κάθε ενημέρωση, αξιολογώντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν, ενώ -αν χρειαστεί- θα γίνονται κάποιες βασικές καρδιολογικές εξετάσεις. Στο κοινό θα δίνονται χρήσιμες πληροφορίες και θα διανέμονται έντυπα για το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων, το σωστό τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, τον εντοπισμό της κολπικής μαρμαρυγής και τη σωστή διατροφή.

Σήμερα το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου και ευρύτερα οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν την πρώτη αιτία θνητότητας και νοσηρότητας παγκοσμίως, ενώ η Αρτηριακή Υπέρταση, το Κάπνισμα, η Δυσλιπιδαιμία, ο Διαβήτης το άγχος, η παχυσαρκία είναι σαφώς επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των προσπαθειών και πρωτοβουλιών της ΕΚΕ για την ενημέρωση των πολιτών για τον αιφνίδιο θάνατο και κυρίως για την αξία που έχει να γνωρίζουν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση οι πολίτες, θα πραγματοποιούνται -κατά τη διάρκεια της μεγάλης κοινωνικής εκδήλωσης  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ- Επιδείξεις Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και χρήσης εξωτερικού απινιδωτή σε μαθητές από πιστοποιημένους και έμπειρους εκπαιδευτές.