Η εξέλιξη στον τομέα της Υγείας έχει αμφίδρομη σχέση με την Οικονομία σημείωσε ο Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας, μιλώντας στο  συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece». Τόνισε ωστόσο ότι τα προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα δεν θα λυθούν με περισσότερα χρήματα.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στη χώρα μας ο Τομέας της Υγείας επισήμανε πρώτα το δημογραφικό ζήτημα. Όπως ανέφερε, ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται, ενώ οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια και γι’ αυτό ο σχεδιασμός μελλοντικών στην Υγεία πρέπει να λάβει υπόψη την μακροχρόνια φροντίδα και των πιο ηλικιωμένων πληθυσμών. Η δεύτερη προτεραιότητα για το Σύστημα Υγείας στη χώρα μας σύμφωνα με τον κ. Βέττα, θα πρέπει να είναι η καθολική εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς. Ο καθηγητής τόνισε επίσης την ανάγκη να παρακολουθείται η αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων, στα οποία όπως είπε θα πρέπει να δίνονται κίνητρα για την βελτίωση της αποδοτικότητάς τους. Σημαντική προτεραιότητα είναι  επίσης  και ο διαφορετικός προσανατολισμός στο προσωπικό του συστήματος Υγείας υπογράμμισε ο κ. Βέττας καθώς θα χρειαστούν άνθρωποι εκπαιδευμένοι σε νεότερα ψηφιακά συστήματα και διαφόρων ακόμα ειδικοτήτων.

Επίσης η χώρας μας θα πρέπει από απλός πάροχος υπηρεσιών υγείας που είναι προς το παρόν να περάσει και στην παραγωγή έργων στον τομέα της Υγείας.

Τέλος, ο κ. Βέττας έθιξε ως προτεραιότητα το ζήτημα των ποσοτικών δεδομένων, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πλούτος δεδομένων που δεν χρησιμοποιούνται και τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη διοίκηση των δομών Υγείας, στο σχεδιασμό πολιτικών αλλά και στην έρευνα. Τώρα είναι οι ώρα να γίνουν οι αλλαγές και να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και ήδη έχουμε αργήσει, υπογράμμισε κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Βέττας.