Στις μεγάλες τομές που προωθούνται στον χώρο της υγείας, οι οποίες θα αλλάξουν τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, αλλά και στην ανάγκη δημιουργίας μιας εθνικής πολιτικής για το φάρμακο που θα ενισχύσει την παραγωγή στη χώρα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ήταν κεντρικός ομιλητής στο 22ο Συνέδριο HealthWorld, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Στο χώρο της Υγείας υπάρχουν δύο προτεραιότητες που πρέπει να τρέχουν παράλληλα: Η υγεία ως κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο από όλους και από την άλλη πλευρά η υγεία ως επιχειρηματικότητα. Ποιες είναι οι βασικές αρχές της πολιτικής μας; Ότι είναι ένα κοινωνικό αγαθό η υγεία. Πρέπει να έχουν όλοι οι άνθρωποι ελεύθερη πρόσβαση. Τα προϊόντα της υγείας πρέπει να αξιολογούνται και να έχουν αποτελεσματικότητα το value for money και να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας. Ο κ. Χρυσοχοίδης  αναφέρθηκε και στην πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει «μια νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική που θα περιλαμβάνει σταθερούς κανόνες, απολύτως την προσβασιμότητα, την αξιολόγηση και την αποζημίωση και θα περιλαμβάνει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Με στόχο οι δαπάνες στο φάρμακο να εξελίσσονται με έναν ορθολογικό τρόπο γιατί διαρκώς έχουμε καινοτόμα φάρμακα που μπαίνουν στην αγορά, που είναι αναγκαία και με βάση την αποτελεσματικότητά τους πρέπει να αποζημιωθούν».

Στο πλαίσιο αυτό θα ενισχυθεί ο μηχανισμός Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), θα ψηφιοποιηθεί και στελεχωθεί περαιτέρω ο ΕΟΦ και θα ενισχυθεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ούτως ώστε να υπάρχουν καθαρές διαδικασίες με κλειστές συμφωνίες, κλειστούς προϋπολογισμούς, για να εξασφαλιστούν καθαροί κανόνες, και προβλεψιμότητα.

Όπως ανέφερε, η προσπάθεια για τη δημιουργία της νέας φαρμακευτικής πολιτικής θα περάσει  μέσα και από τη σύσταση μιας επιτροπής με τους εγκυρότερους Έλληνες επιστήμονες που δραστηριοποιούνται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. «Αναζητώ έναν project manager ο οποίος θα τρέξει όλο αυτό το project. Τα έχω ανακοινώσει και σε ιδιαίτερες συναντήσεις με πολλούς από εσάς και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε κάποια working groups για τα καινοτόμα φάρμακα που χρειάζονται μια ειδική διαχείριση με ένα ειδικό ταμείο», δήλωσε ο Υπουργός, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας  και πρόσθεσε: «Σας καλώ όμως όλους, επειδή εδώ πρέπει, εγώ είμαι υποχρεωμένος εκπροσωπώντας το δημόσιο συμφέρον, εκπροσωπώντας την ελληνική Κυβέρνηση, εκπροσωπώντας ως εκλεγμένη Κυβέρνηση, ως εκλεγμένος και εγώ Υπουργός και ο Πρωθυπουργός τον ελληνικό λαό, να σας πω ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εισπραχθεί από τις μεγάλες εταιρείες περίπου 15 δισ και δεν έχει γίνει ούτε ένα ευρώ επένδυση.

«Επενδυτικά κίνητρα, λοιπόν, σε όσους επενδύουν στη χώρα στην παραγωγή με πολλές μορφές, είτε αφορούν απευθείας επιδοτήσεις από το RRF, είτε αφορούν το επενδυτικό claw back και θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε, να επεκτείνουμε και να μεγαλώσουμε κατά το δυνατόν την εθνική φαρμακοβιομηχανία», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.