Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ εγκαλούν, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας για τη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τις ακάλυπτες ανάγκες υγείας των πολιτών.

Σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ την προηγούμενη χρονιά, το 67% των πολιτών πάνω από 16 χρονών που θέλησε να κάνει μια ιατρική εξέταση ή να λάβει μια θεραπεία δεν το έκανε γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα περιστατικά ελλιπούς ανταπόκρισης σε ανάγκες υγείας των πολιτών στα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια, εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, του διαρκώς μειούμενου προσωπικού, των  λιγότερων δυνατοτήτων του ΕΣΥ. Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των εφημερευόντων νοσοκομείων η πολύωρη αναμονή έχει γίνει «κανονικότητα», ενώ το ΕΚΑΒ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε επείγοντα περιστατικά το προηγούμενο διάστημα, καθώς τελεί υπό επιχειρησιακή κατάρρευση. Ο Υπουργός Υγείας καλείται να απαντήσει κατά πόσο θεωρεί υποχρέωση της Πολιτείας να καλύπτει καθολικά και με επάρκεια τις ανάγκες υγείας των πολιτών και αν αξιολογεί ως επιβεβλημένη την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ζητούν να μάθουν ποιος είναι ο σχεδιασμός (θέσεις και χρονοδιάγραμμα) του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των κενών στελέχωσης σε δομές υγείας και ΕΚΑΒ, αλλά και για την ενίσχυση του στόλου ασθενοφόρων του φορέα.

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος καταλήγει, καλώντας τον Υπουργό Υγείας να φέρει στη Βουλή  αναλυτική ενημέρωση με τις κενές οργανικές θέσεις των δημόσιων δομών υγείας και του ΕΚΑΒ για το σύνολο της χώρας.