Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ανακηρύχθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης στις 2 Οκτωβρίου. Ο κ. Βαρδακαστάνης στην ομιλία του εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχαριστίες και τη βαθιά συγκίνησή του για την απόδοση αυτής της τιμής, υπογραμμίζοντας ότι την αποδέχεται στο όνομα όλων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεων και των οικογενειών τους, που έχουν αγωνισθεί συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια, να σπάσουν τον αποκλεισμό, το ζυγό της φτώχειας και να επιδιώξουν τη θέση τους μέσα στην κοινωνία.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ τόνισε ότι η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και φύσης και ότι στο αναπηρικό κίνημα εργάζονται ως εκπρόσωποι του συνόλου χωρίς διακρίσεις, χωρίς οποιαδήποτε μορφή ειδικής μεταχείρισης, χωρίς αποκλεισμούς, με αποτέλεσμα να χτιστεί ένα δυνατό κίνημα που άντεξε σε δύσκολες περιόδους και χαίρει της εκτίμησης όλου του πολιτικού κόσμου, των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων της ελληνικής κοινωνίας,  του ακαδημαϊκού κόσμου, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό που ενδιέφερε, εξήγησε ο κ. Βαρδακαστάνης, ήταν η διεκδίκηση σε επιστημονική βάση και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν ειδικά εργαλεία και εκπαιδεύθηκαν εκατοντάδες στελέχη με στόχο την καλύτερη εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βαρδακαστάνης, υπογράμμισε ότι «είμαστε πλέον στην εποχή των αβεβαιοτήτων και για το λόγο αυτό χρειάζεται να διαμορφωθεί μια σοβαρή στρατηγική προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους».