Για την αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στο σπίτι των πασχόντων από την 1η Ιανουαρίου 2024, δεσμεύτηκε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν 120.000 συμπολίτες μας χρονίως πάσχοντες οι οποίοι παίρνουν φάρμακα σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθε μήνα, για θεραπείες. Αυτά τα παίρνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και πολλές φορές οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται με πολλές ώρες αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. «Όλη αυτή τη διαδικασία, λοιπόν, τη μετατρέπουμε σε μία διαδικασία αποστολής στα σπίτια των ασθενών ή στα νοσοκομεία, ή στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπου πρόκειται να κάνει κάποιος, για παράδειγμα, μία χημειοθεραπεία, δεδομένου ότι αυτά τα φάρμακα δεν χορηγούνται μέσω φαρμακείων, γιατί είναι φάρμακα υψηλού κόστους.

Αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1/1/24 γιατί χρειάζεται ένα logistic, μία προετοιμασία, δηλαδή η οποία θα γίνει και θα προχωρήσει. Είναι πολύ σημαντική, νομίζω, μεταρρύθμιση αυτή που κάνουμε γιατί πραγματικά βοηθά τους ανθρώπους και γλιτώνει ώρες, ταλαιπωρίες που πολλές φορές κινδυνεύει και η υγεία των ανθρώπων αυτών», δήλωσε ο Υπουργός. Όσον αφορά τις λίστες των χειρουργείων, σημείωσε ότι λίστες για ογκολογικά περιστατικά δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως λίστες για άλλου είδους εγχειρήσεις, και για το θέμα δημιουργείται μια πλατφόρμα, έτσι ώστε να ξέρουμε σε κάθε νοσοκομείο ποιες είναι ακριβώς οι περιπτώσεις των ανθρώπων που περιμένουν και πόσο καιρό για την εγχείρησή τους. Να είστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα και σε αυτόν τον τομέα θα έχουμε ανακοινώσεις.