Το επίκαιρο ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων συζητήθηκε στη χθεσινή εκδήλωση του ΣΦΕΕ –ΙΟΒΕ για την παρουσίαση της ετήσια έκθεσης για τη Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, δήλωσε ότι οι εταιρείες του κλάδου είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν σε καθημερινή βάση τα δεδομένα που αφορούν τι πουλάνε και σε ποιον. Ωστόσο, όπως επεσήμανε αυτά τα δεδομένα αν απλώς συλλέγονται και δεν επεξεργάζονται από κατάλληλα συστήματα ΑΙ είναι άχρηστα. Το μέτρο απαγόρευσης εξαγωγών ορισμένων κωδικών είναι χρήσιμο   επειδή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος αυτοέλεγχος και γιατί οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να εφοδιάζουν την αγορά τόσο ώστε να γίνονται και εξαγωγές. Πρόσθεσε επίσης ότι εάν ένα συγκεκριμένο brand name δεν υπάρχει στην αγορά, αλλά υπάρχουν ωστόσο άλλα φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία αυτό δεν συνιστά έλλειψη. Επιπλέον ότι δεν μπορούν να υπάρχουν σε κάθε φαρμακείο όλοι οι κωδικοί που βρίσκονται στη λίστα. Περισσότερη διαφάνεια, επιτήρηση,  στενή παρακολούθηση και έλεγχος είναι τα απαραίτητα βήματα ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στον πολίτη από ελλείψεις φαρμάκων, σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Σχολιάζοντας το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, ο Χρήστος Μαρτάκος, Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Α. και Governmental & Industrial Relations Director Pharmaserve-Lilly S.A.C.I., δήλωσε ότι είμαστε μια χώρα που ευνοεί νομοθετικά το ‘στοκάρισμα’.

«Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα σε μια χώρα που δεν τηρείται κανένας νόμος», τόνισε εμφατικά και πρόσθεσε ότι η λύση του προβλήματος απαιτεί διαφάνεια και δεδομένα.