Τις θέσεις του PhARMA Innovation Forum Greece για τη φαρμακευτική πολιτική ανέπτυξε η πρόεδρος του ΔΣ, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, μιλώντας στο 6th InvestGR Forum. Η κ. Μπαρμπετάκη περιέγραψε την παρούσα κατάσταση στο χώρο της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας ως «στάτους επιβίωσης» λόγω της έλλειψης προβλεψιμότητας του ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου και της μη βιωσιμότητας της αγοράς φαρμάκου.

«Σκεφτείτε ότι αυτή την περίοδο προετοιμάζουμε τον προϋπολογισμό μας για το 2024, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2022. Στις διαπραγματεύσεις για τις τιμές λαμβάνονται αποφάσεις με αναδρομική ισχύ επηρεάζοντας όλο τον προγραμματισμό. Αυτό δε βοηθάει ούτε να καταρτίσουμε πρόταση για προϋπολογισμό και επενδύσεις, ούτε να απευθυνθούμε στα κεντρικά μας με επενδυτικές προτάσεις γιατί δεν υπάρχει σταθερό πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα ανέφερε: «Δεν είναι μόνο ότι οι κανόνες αλλάζουν συνεχώς, αλλά και ποιος πληρώνει γι’ αυτές τις αλλαγές. Σύμφωνα με μελέτες, η βιομηχανία καλύπτει το 46% της φαρμακευτικής δαπάνης και η Πολιτεία το 43%. Το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών είναι υπέρογκο και ειδικά για την καινοτομία αγγίζει πλέον το 70%. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως 7/10 φάρμακα παρέχονται στο σύστημα από τις εταιρείες δωρεάν. Μια τέτοια συνθήκη δεν επιτρέπει αναπτυξιακό και επενδυτικό σχεδιασμό. Ουσιαστικά μας «φιμώνει» ως προς το περιθώριο απελευθέρωσης πόρων για νέες επενδύσεις».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αποτύπωμα της καινοτομίας πριν από όλα για τους ασθενείς, επισημαίνοντας την αύξηση του προσδόκιμου ζωής τα τελευταία 10 χρόνια, τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και στο γεγονός ότι πολλές απειλητικές για τη ζωή ασθένειες του παρελθόντος είτε έχουν εξαλειφθεί, είτε έχουν καταστεί χρόνιες.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες, το αποτύπωμα της καινοτομίας παραμένει ισχυρό και στην οικονομία», επισήμανε. «Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, μεταξύ των 26 εταιρειών – μελών του PhARMA Innovation Forum Greece, έχουμε «τρέξει» πάνω από 500 προγράμματα υποστήριξης των ασθενών, ενώ προσφέρουμε περισσότερες από 4.100 άμεσες θέσεις εργασίας, παράγοντας παράλληλα και επιπλέον 1 για κάθε 4 θέσεις εργασίας στον ευρύτερο κύκλο προμηθευτών και συμβούλων/ συνεργατών μας».