Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ), για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας, εστιάζει στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης τονίζοντας τα εξής: «…έχεις πρήξιμο και πρωινή δυσκαμψία στις αρθρώσεις ή πόνο και πρωινή δυσκαμψία στη μέση και οι ενοχλήσεις διαρκούν για μέρες; Έχεις εξάνθημα, ξηροστομία, ξηροφθαλμία και άλλα “παράξενα” συμπτώματα; Τα καμπανάκια δεν τα ακούς;  To σώμα σου πονάει, το σώμα σού μιλάει…  Επισκέψου τον Ρευματολόγο και ενημερώσου! Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τις ρευματικές παθήσεις  αποτελεσματικά!». Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με τη διάδοση του μηνύματος για τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης, καθώς και της συστηματικής παρακολούθησης από τον Ρευματολόγο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων. Ο Ρευματολόγος είναι ο ειδικός ιατρός που θα μπορέσει να κάνει έγκαιρα τη διάγνωση και να προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες ώστε να βελτιωθεί η κλινική συμπτωματολογία και να αποκατασταθεί η ιδιαίτερα επιβαρυμένη ποιότητα ζωής των ασθενών με Ρευματικά νοσήματα.

Τα μηνύματα της εκστρατείας θα διαδοθούν μέσω ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού spot που θα μεταδοθεί και θα προβληθεί αντίστοιχα, πανελλαδικά, μέσα στον μήνα Οκτώβριο. Παράλληλα, θα υπάρξει εκτεταμένη προβολή στα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα της Περιφέρειας (με αρθρογραφία και συνεντεύξεις), αλλά και στα SoMe της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, καθώς και στοχευμένη προβολή του spot σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές. Αναφερόμενος στον ρόλο του Ρευματολόγου και τη σημασία της πρώιμης  διάγνωσης για την αποτελεσματική θεραπεία των ρευματικών παθήσεων, ο Πρόεδρος της ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ Δρ. Δημήτρης Καρόκης εξηγεί: «Η  μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα για τον Ρευματολόγο είναι η πρώιμη διάγνωση του ρευματικού νοσήματος και η εφαρμογή της σωστής θεραπευτικής αγωγής, με σκοπό την αποφυγή της εγκατάστασης μόνιμης βλάβης στις αρθρώσεις, όπως και σε άλλα όργανα του σώματος, και συνακόλουθα αποφυγή της μόνιμης αναπηρίας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη προσέλευση του ασθενούς στον Ρευματολόγο, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε μέσω παραπομπής από ιατρό άλλης ειδικότητας (γενικό ιατρό, παθολόγο, ορθοπαιδικό, δερματολόγο, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γαστρεντερολόγο κ.λπ.). Παρά το γεγονός ότι το ”ταξίδι του ασθενούς“ έχει βελτιωθεί σημαντικά, η πορεία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική. Πολλές διεθνείς αλλά και ελληνικές μελέτες αναγνωρίζουν το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης στην παραπομπή του ασθενούς στον ειδικό ιατρό ή/και της λάθος διάγνωσης. Χαρακτηριστικά, η καθυστέρηση της παραπομπής στον Ρευματολόγο μπορεί να φθάσει από αρκετούς μήνες έως και μερικά χρόνια…»

Η αρθρίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή των αρθρώσεων, εκδηλώνεται με πόνο, πρήξιμο, θερμότητα και χαρακτηριστική παρατεταμένη πρωινή δυσκαμψία μιας ή περισσότερων αρθρώσεων, συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες. Μόνο στην Ευρώπη, πάσχουν από ρευματικά νοσήματα 120 εκατομμύρια άνθρωποι και πολλοί από αυτούς παραμένουν αδιάγνωστοι, ενώ στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι το 26% του πληθυσμού πάσχει από κάποια ρευματική – μυοσκελετική πάθηση.