Ερευνητές στη Βρετανία, κάνοντας μικρές αλλαγές σε γονίδια που θεωρούνται σημαντικά για την αναπαραγωγή του ιού της γρίπης των πτηνών σε κοτόπουλα, κατάφεραν να τα κάνουν  μερικώς ανθεκτικά στη γρίπη των πτηνών.

Η Γούεντι Μπάρκλει, καθηγήτρια του Imperial College του Λονδίνου και εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετείχαν επίσης επιστήμονες του Ινστιτούτου Ρόσλιν στο Εδιμβούργο, δήλωσε ότι όταν στα μεταλλαγμένα κοτόπουλα δόθηκαν φυσιολογικές δόσεις του ιού αυτά φάνηκαν πραγματικά ανθεκτικά, ωστόσο όταν τους δόθηκε πολύ υψηλή δόση, τα μισά από τα κοτόπουλα ανέπτυξαν σημαντική μόλυνση. «Αυτό μας έδειξε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της ανθεκτικότητας των κοτόπουλων στον ιό, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η γρίπη των πτηνών και ιδιαίτερα ορισμένοι υπότυποι/γενότυποι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο στον άνθρωπο όμως η μετάδοση απαιτεί στενή και χωρίς προφυλάξεις επαφή με πτηνά και ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ο κίνδυνος εμφάνισης νέου υπότυπου/γενότυπου του ιού με τη δυνατότητα να μεταδίδεται εύκολα από τα πτηνά στον άνθρωπο και μεταξύ των ανθρώπων ο οποίος θα μπορεί να προκαλεί σοβαρή νόσο καθώς θα πρόκειται για νέο ιό και ο ανθρώπινος πληθυσμός δε θα προστατεύεται από κάποιο βαθμό ανοσίας.