Το μήνυμα «Κινήσου ενάντια στη θρόμβωση» ήταν το κεντρικό μήνυμα όλων των ομιλητών κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε το Ι.Μ.Ε.Θ.Α., με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου). Το νέο θέμα της καμπάνιας «Κινήσου ενάντια στη θρόμβωση», το οποίο θα εκτείνεται από το 2023-2025, ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σηκωθούν και να κινηθούν για να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θρόμβων αίματος, καθώς όπως αναφέρθηκε η μειωμένη κινητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο πήξης του αίματος και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΙΜΕΘΑ, ο καθηγητής αγγειοχειρουργικής Μιλτιάδης Ματσάγκας, ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ και ο Ομότιμος Καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας του Παν/μίου Ιωαννίνων Αλέξανδρος Τσελέπης, οι θρόμβοι αίματος μπορούν να σχηματιστούν στα αιμοφόρα αγγεία των χεριών/ποδιών, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, της καρδιάς και άλλων οργάνων. Τα κύρια σημεία και συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος στους πνεύμονες ή της πνευμονικής εμβολής (ΠΕ) μπορεί να περιλαμβάνουν ανεξήγητη δύσπνοια, γρήγορη αναπνοή, πόνο στο στήθος, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και/ή ζάλη ή λιποθυμία.

Το 60% των φλεβικών θρόμβων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή μετά τη νοσηλεία, καθιστώντας τους θρόμβους που σχετίζονται με το νοσοκομείο κύρια αιτία θανάτου στο νοσοκομείο που μπορεί να προληφθεί. Εκτιμάται ότι 10 εκατομμύρια περιπτώσεις θρόμβων που σχετίζονται με νοσοκομεία συμβαίνουν ετησίως σε όλες τις χώρες του κόσμου, χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.

Απαντώντας σε ερώτηση για την χρησιμότητα της λήψης ασπιρίνης για την πρόληψη της θρόμβωσης του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ο κ. Ρίχτερ σημείωσε ότι  επειδή παραμένει ασαφής η ισορροπία κόστους-οφέλους μεταξύ της πιθανής μείωσης των ισχαιμικών επεισοδίων και του αυξημένου κινδύνου γαστρορραγίας η εγκεφαλικής αιμορραγίας συνιστάται πια μόνο με άτομα που έχουν ήδη υποστεί κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Οι ομιλητές τόνισαν επίσης  ότι η θρόμβωση αποτελεί αρκετές φορές προειδοποιητικό σημάδι μιας κακοήθειας, που μπορεί να δώσει συμπτώματα και μετά από ένα χρόνο.