Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της Τύφλωσης) είναι μια ημέρα συνειδητοποίησης της σημαντικότητας της πολυτιμότερης των αισθήσεων.

Έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ετησίως τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη κατά της Τύφλωσης, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στόχος των δύο οργανισμών είναι να στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης (μερικής ή ολικής) και στις επιπτώσεις στην καθημερινότητα του κάθε πάσχοντα, καθώς και στη διαφώτιση του κοινού σχετικά με το πρόβλημα αλλά και τις υπάρχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις και λύσεις.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, από τους οποίους σε τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο η διαταραχή της όρασης θα μπορούσε να είχε αποτραπεί. Η απώλεια όρασης μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, ωστόσο, τα περισσότερα άτομα με προβλήματα όρασης και τύφλωση είναι ηλικίας άνω των 50 ετών. Αξίζει να αναφερθεί πως οι κύριες αιτίες διαταραχής της όρασης και τύφλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) και ο καταρράκτης ενώ μόνο το 36% των ατόμων με προβλήματα μακρινής όρασης εξαιτίας διαθλαστικού σφάλματος και μόλις το 17% των ατόμων με προβλήματα όρασης εξαιτίας του καταρράκτη, έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη παρέμβαση αντιμετώπισης

Εκτιμάται πως η ετήσια παγκόσμια οικονομική επιβάρυνση εξαιτίας της εξασθένισης ή της απώλειας όρασης των συνανθρώπων μας είναι 411 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με την πρόληψη να είναι ζωτικής σημασίας , ειδικά για μια σειρά από οφθαλμικές παθήσεις όπως το γλαύκωμα, οι αμφιβληστροειδοπάθειες, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης, ο κερατόκωνος κ.ά., στη χώρα μας οι περισσότεροι σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όρασή τους έχει μειωθεί σημαντικά. Οι προληπτικοί έλεγχοι αλλά και οι περιοδικοί επανέλεγχοι βάσει ειδικών χρονοδιαγραμμάτων και πρωτοκόλλων κρίνονται απαραίτητοι, πόσο μάλλον όταν οι οπτικές απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής αυξάνονται και πυροδοτούνται συνεχώς.