Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών και κατοίκων. Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στην κλινική νεογνολογίας του νοσοκομείου Αλ Σίφα, το οποίο κατακλύζεται όχι μόνο από ασθενείς αλλά και από οικογένειες που έμειναν άστεγες και δεν έχουν που αλλού να καταφύγουν. Την ίδια ώρα τραυματίες στους οποίους έχουν χορηγηθεί  οι πρώτες βοήθειες, παραμένουν εκεί επειδή δεν έχουν πού να πάνε.  Σύμφωνα με τους γιατρούς, πάρα πολλοί άνθρωποι περιμένουν ώρες στην αίθουσα αναμονής για να τους εξετάσουν οι γιατροί,  με κάποιους να χάνουν τη ζωή τους πριν έρθει η σειρά τους.  Δεν υπάρχει χώρος για τους νεκρούς λέει το προσωπικό του νοσοκομείου, τα ασθενοφόρα δεν φτάνουν στους τραυματίες, ενώ για να χειρουργηθούν ακόμα και τα  επείγοντα  περιστατικά πρέπει να περιμένουν πρέπει να αδειάσει χειρουργικό κρεβάτι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντέδρασε έντονα στην προτροπή του Ισραήλ για εκκένωση 22 νοσοκομείων όπου νοσηλεύονται πάνω από 2.000 ασθενείς στη βόρεια Γάζα, καταγγέλλοντας ότι η εξαναγκαστική μεταφορά χιλιάδων ασθενών και τραυματιών από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς νοσοκομεία και κλινικές στο νότο του θύλακα, που έχουν ήδη κατακλυστεί, θα ήταν το «ισοδύναμο της ποινής του θανάτου».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασράφ Αλ-Κίντρα δήλωσε: Δεν θα απαντήσουμε στις ισραηλινές απειλές για εκκένωση νοσοκομείων και η ηθική μας στάση απαιτεί να συνεχίσουμε το έργο μας». Πρόσθεσε το υπουργείο απαιτεί το άνοιγμα μιας ασφαλούς διόδου για να αφεθούν οι ασθενείς και οι τραυματίες να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας και να μπουν βοήθεια, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα

Παράλληλα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, κάνουν έκκληση για οικονομική στήριξη προκειμένου να υποστηριχθούν οι έκτακτες ανάγκες που αυξάνονται συνεχώς, τονίζοντας ότι ο άμαχος πληθυσμός και οι ιατρικές δομές αυτή τη στιγμή πλήττονται περισσότερο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας το 60% των νεκρών και των τραυματιών είναι γυναίκες και παιδιά.

Εν τω μεταξύ στο Ισραήλ, από την προηγούμενη εβδομάδα το Rambam Health Care Campus στη Χάιφα, προετοιμάζει το υπόγειο τμήμα του να υποδεχθεί ασθενείς, εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, σε περίπτωση υπάρξει χτύπημα από τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο. Το γεγονός ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.  Το Sammy Ofer Fortified Underground Hospital, όπως ονομάζεται η υπόγεια εγκατάσταση των 60.000 τετραγωνικών μέτρων του Rambam, ολοκληρώθηκε το 2010 με αφορμή τον πόλεμο του 2006 και την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί τότε. Το υπόγειο νοσοκομείο, που σε καιρούς ειρήνης χρησιμοποιείται σαν χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 2.000 ασθενείς, 3.000 μέλη οικογενειών και 2.500 άτομα προσωπικό. Αποτελείται από τρία επίπεδα και η απαιτούμενη υποδομή είναι ενσωματωμένη στους τοίχους ή τοποθετείται εύκολα όταν χρειάζεται. Η δομή μπορεί να είναι αυτάρκης για έως και τρεις ημέρες σε περίπτωση χημικής ή βιολογικής επίθεσης.