Άνοιξε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό με το νέο μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB.1.5. κατά της COVID-19, όπως ανακοινώθηκε σε χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Τα ραντεβού τους μπορούν να προγραμματίσουν όλοι οι πολίτες 12 ετών και άνω αλλά και οι γονείς για τα παιδιά τους από 6 μηνών έως 12 ετών. Οι εμβολιασμοί για τους πολίτες 12 ετών και άνω ξεκίνησαν επίσης χθες στα 352 εμβολιαστιακά κέντρα της χώρας, ενώ για τα παιδιά από 6 μηνών έως 12 ετών θα ξεκινήσουν στις 23 Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η Επιτροπή συστήνει για την περίοδο 2023/24, τον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο των ατόμων που ανήκουν στις παρακάτω ευάλωτες ομάδες: άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω,  άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, άτομα με ανοσοκαταστολή, έγκυες γυναίκες, επαγγελματίες υγείας. «Κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η μακροχρόνια προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο», τόνισε η κ Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ECDC, εάν οι παραπάνω πληθυσμιακές ομάδες εμβολιαστούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα μειωθούν κατά 30%. Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο είναι τουλάχιστον 3 μήνες. Άτομα υγιή ηλικίας μικρότερης των 60 ετών μπορούν επίσης να εμβολιαστούν εφόσον το επιλέξουν. Σε ανεμβολίαστα άτομα με μέτρια η σοβαρή ανοσοκαταστολή ηλικίας 6 μηνών και άνω χορηγούνται 3 δόσεις του νέου εμβολίου ως βασικός εμβολιασμός μέσα σε διάστημα 8 εβδομάδων. Σε άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω με μέτρια η σοβαρή ανοσοκαταστολή ηλικίας 6 μηνών και άνω, που έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί με 1 ή 2 δόσεις, χορηγούνται 2 ή 1 δόση του νεόυ εμβολίου αντίστοιχα ώστε να συμπληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός με 3 δόσεις.

Όπως δήλωσε η κ. Αγαπηδάκη απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν διαθέσιμα 1,6 εκατ. νέα επικαιροποιημένα μονοδύναμα εμβόλια XBB.1.5., της BionTech/Pfizer, ενώ εφόσον αποφασιστεί από την ΕΕ θα έρθουν και τα νέα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19 της Moderna και της Novavax.