Σε αυτά που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα αλλά και στους μελλοντικούς στόχους του Υπουργείου  Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσον αφορά την ψηφιακή μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης  στην παρέμβασή του στο συνέδριο HealthIT. Ο κ. Αναγνωστόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αγαστή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης η οποία έχει ήδη απτά αποτελέσματα που αφορούν μεταξύ άλλων το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID, την εφαρμογή my health app που δένει την δυνατότητα στους πολίτες να έχουν στο κινητό τους πληροφορίες που δεν είχαν παλαιότερα, το πρόγραμμα πρόληψης «Φώφη Γεννηματά» κ.ά.

Δουλεύοντας για τα θέματα υγείας βρήκαμε και δεδομένα που δεν είχαμε και ενημερώσαμε και άλλες δράσεις ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος τονίζοντας την ανάγκη διαλειτουργικότητας όλων  των ψηφιακών εφαρμογών. Για το άμεσο μέλλον υπάρχει ένα πλέγμα δράσεων για την ψηφιοποίηση του τομέα της Υγείας πάντα με τη συνεργασία των δύο αρμόδιων Υπουργείων που θα αφορά μεταξύ άλλων την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων, την παροχή υπηρεσιών υγείας, θέματα δημόσιας υγείας κ.ά.

Τέλος ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη που θα παίξει τεράστιο ρόλο στα συστήματα υγείας όλων των χωρών, με μελέτη του Harvard  να δείχνει ότι η χρήση της θα επιφέρει 50% μείωση στο κόστος θεραπείας και 40% βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Ωστόσο η ανησυχία που εμπεριέχεται στη χρήση AI στον τομέα της Υγείας είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε ευρωπαϊκή συμφωνία για αξιοποίηση της ΑΙ στην Υγείας έτσι ώστε να έχει και τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτήν αλλά και να μπορεί να ελέγξει την προστασία των προσωπικών δεδομένων.