Το δικαίωμα των ατόμων με διαβήτη να απολαμβάνουν υψηλή γαστρονομία χωρίς ενοχές και χωρίς να απομονώνονται κοινωνικά, σηματοδοτεί η λειτουργία του πρώτου εστιατορίου στην Ελλάδα με ειδικό μενού για διαβητικούς όπως ανακοινώθηκε χθες σε ενημερωτική εκδήλωση της Abbott. Όπως δήλωσε ο Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Χάρης Δημοσθενόπουλος, στην Ελλάδα το 8,8% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη ενώ το 7,6% του πληθυσμού παρουσιάζει προ-διαβήτη. Η σωστή διατροφή αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα  για την θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη, για αυτό και είναι ζωτικής σημασίας τα άτομα με διαβήτη να ακολουθούν μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή που πλέον δεν  συνιστάται να είναι τόσο περιοριστική όσο στο παρελθόν.

Οι σημερινές συστάσεις των ειδικών για τα άτομα με διαβήτη είναι να ακολουθούν μια διατροφή που να βασίζεται σε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, στην κατανάλωση φυτικών ινών, υγιεινών λιπαρών και όχι πολλών θερμίδων. Κυρίως όμως να απολαμβάνουν το φαγητό τους, χωρίς να απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο. Η ύπαρξη μενού για διαβητικούς στο dining out ήταν κάτι που έλειπε από τη χώρα μας και στόχος είναι το παράδειγμα αυτού του πρώτου εστιατορίου να ακολουθήσουν και άλλα.  Μετά τον ελληνικό οδηγό γαστρονομίας FNL η Abbott υποστηρίζει και αυτή την προσπάθεια.