Έξυπνες λύσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την ευκολότερη οργάνωση των φαρμακείων υπόσχεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω στοχευμένων εφαρμογών, που μπορούν να στηθούν ακόμη και σε μόλις μία μέρα και με ελάχιστο κόστος, οι φαρμακοποιοί μπορούν να πετύχουν καλύτερη επικοινωνία και καθοδήγηση των ασθενών σε θέματα πρόληψης και συμμόρφωσης στη λήψη της θεραπευτικής αγωγής τους.

Επιπλέον, μπορούν να κάνουν ευκολότερη και καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων των φαρμάκων στις αποθήκες τους και να καταγράψουν σε λιγότερο χρόνο τα προϊόντα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, προχωρώντας σε έγκαιρη παραγγελία τους.

Τα παραπάνω είναι μερικά από αυτά που επισήμανε χθες ο καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Ανδρέας Συμεωνίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα “Τα πλεονεκτήματα της χρήσης τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων στο χώρο της υγείας” στο πλαίσιο του PHARMApoint 2023. “Η χρήση των τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να λύσει τα χέρια των φαρμακοποιών και να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους με τρόπο εύκολο, έξυπνο και γρήγορο. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να υποστηρίξει  εφαρμογές που επιτρέπουν στους φαρμακοποιούς να παρέχουν προσωποποιημένη υπηρεσία και προσωποποιημένες συστάσεις στους πολίτες που εξυπηρετούν στα φαρμακεία τους, πάντα ανάλογα με τα φάρμακα που χρειάζονται ή τα παραφάρμακα που θέλουν να πάρουν”, εξήγησε ο κ. Συμεωνίδης.