Η ελβετική Roche συμφώνησε να πληρώσει αρχικά 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια στη Roivant και την Pfizer για τα δικαιώματα στις ΗΠΑ ενός νέου φαρμάκου για τις φλεγμονώδεις  παθήσεις του εντέρου, καθώς επεκτείνεται σε νέους τομείς για να αντισταθμίσει τις μειωμένες πωλήσεις της στο τομέα της ογκολογίας. Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου είναι μια ομάδα χρόνιων γαστρεντερικών διαταραχών που πλήττουν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με το 80% εξ’αυτών να μην παρουσιάζουν μόνιμη ύφεση, ανέφερε η Roche σε δήλωση τη Δευτέρα. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, Τόμας Σίνεκερ, επιθυμεί να αποκαταστήσει το ρεκόρ ανάπτυξης φαρμάκων της Roche μετά από μεγάλες αποτυχίες δοκιμών σε τελευταίο στάδιο ανοσοθεραπειών για το Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο πέρυσι. Οι μετοχές της Roche σημείωσαν άνοδο 0,1% μετά την επιβεβαίωση της φημολογούμενης συμφωνίας, η οποία σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη εξαγορά του Σίνεκερ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η Roche ήταν ανοιχτή σε μεγάλες συμφωνίες εφόσον παρουσίαζαν επιστημονικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Roivant, που ιδρύθηκε από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, Vivek Ramaswamy, σημείωσαν άνοδο 16,4% και έφθασαν τα 11,24 δολάρια στις προκαταρκτικές συναλλαγές στις ΗΠΑ.

Η Roche δήλωσε ότι συμφώνησε να πληρώσει έως και 150 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον του προκαταβολικού ποσού, ανάλογα με ορισμένα αναπτυξιακά επιτεύγματα. Οι αναλυτές της Zuercher Kantonalbank δήλωσαν ότι ενώ η συγκεκριμένη συμφωνία “δεν δείχνει φθηνή εκ πρώτης όψεως”, θα μπορούσε να καταστεί το καλύτερο φάρμακο στην κατηγορία του για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Η Roche εδήλωσε ότι θα ξεκινήσει την τρίτη και τελευταία φάση της δοκιμής του φαρμάκου σε ανθρώπους το συντομότερο δυνατό, μετά τα πρόσφατα υποσχόμενα αποτελέσματα της φάσης 2 κατά της ελκώδους κολίτιδας. «Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία να φέρουμε αυτό το μόριο στη Φάση 3», δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής του φαρμακευτικού τμήματος της Roche, Teresa Graham.