Τα Ιατρεία Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας των ελληνικών νοσοκομείων, με αφορμή τον 7ο Πανελλήνιο Συντονισμό τους,  τονίζουν ότι : «Δεν υπάρχει Καθολική Υγειονομική Κάλυψη χωρίς ενσωμάτωση της Θεραπείας Πόνου και της Παρηγορικής Φροντίδας στα Εθνικά Συστήματα Υγείας»!

Οι θεραπευτικές ομάδες των Ιατρείων Πόνου και ΠΦ θα περιμένουν τους ασθενείς από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, με στόχο την ενημέρωση, τη διάγνωση και τη Θεραπεία του Πόνου τους. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η γνωστοποίηση και η ανάδειξη των εθελοντικών αυτών δομών των ελληνικών νοσοκομείων τα οποία δεν έχουν ακόμη ενταχθεί οργανικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα ειδικά ιατρεία στα οποία οι ασθενείς αναζητούν θεραπεία του πόνου τους και ξαναβρίσκουν την αξιοπρέπειά τους, εξακολουθούν να λειτουργούν χάρη στην επιμονή, την ευαισθησία και την εθελοντική εργασία των Αναισθησιολόγων/Αλγολόγων και άλλων λειτουργών υγείας, αφού η Πολιτεία, παρά τις παρεμβάσεις των αρμόδιων επιστημονικών εταιρειών,  δεν τα έχει συμπεριλάβει στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα.

Η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.) ζητάει:

-Να συμπεριληφθούν τα Ι.Π.&Π.Φ. στην νομοθεσία, στα εθνικά προγράμματα και στον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία.

-Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε φάρμακα και τεχνολογίες Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας

-Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε κατάλληλη Παρηγορική Φροντίδα όλων όσων το έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων σε κάθε γωνιά της χώρας μας

-Να αφυπνισθεί και να ευαισθητοποιηθεί η Πολιτεία, ετσι ώστε το γνωστικό αντικείμενο της Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας  να ενσωματωθεί ως υποχρεωτικό μάθημα στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Προπτυχιακής και Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών Υγείας.