Άμεσες ενέργειες ώστε να λάβει αύξηση και το εξωιδρυματικό επίδομα που καταβάλλεται σε άτομα με παραπληγία, τετραπληγία και ακρωτηριασμούς και εργάζονται σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ ζητά με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ από τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας Α. Γεωργιάδη και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με το άρθρο 95 του ν.5043/2023, πραγματοποιήθηκε αύξηση των επιδομάτων που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e – ΕΚΦΑ) και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Ωστόσο, η παραπάνω αύξηση δεν καλύπτει όλα τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις που λαμβάνουν επίδομα λόγω αναπηρίας καθώς υπάρχουν επιδόματα που καταβάλλονται από διαφορετικό φορέα από τους 2 προαναφερόμενους. Τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, την ενέργεια, τα καύσιμα καθώς και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση, οδηγεί εν τέλει σε φτωχοποίηση.

Στη βάση των επιταγών του Συντάγματος αλλά και της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, τα άτομα με αναπηρία πρέπει να απολαμβάνουν πλήρως και ισότιμα όλα τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους και να τυγχάνουν το σεβασμό της εγγενούς αξιοπρέπειάς τους. Οι συνθήκες διαβίωσής τους πρέπει να προστατεύουν και να προάγουν την εξασφάλιση του δικαιώματος αυτού, χωρίς διακρίσεις βάσει της αναπηρίας. Η προστασία της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία και πρέπει να απολαμβάνεται σε ίση βάση με τους άλλους.