Κάθε μήνα αποχωρούν από το ΕΣΥ 200 έως 300 εργαζόμενοι και μέχρι να ολοκληρωθεί η προκήρυξη των 6.500 θέσεων  που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 10.000 υγειονομικοί, δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως τονίζει η προκήρυξη των 4.000 θέσεων που εξαγγέλθηκε το 2019, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και τώρα που βρισκόμαστε στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 και βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων. Ο κ. Γιαννάκος προειδοποιεί πως εάν δεν γίνει κάτι άμεσα, ελλοχεύει ο κίνδυνος  να σταματήσουν σημαντικές λειτουργίες των νοσοκομείων, να αυξηθούν τα ράντζα και οι λίστες αναμονής για χειρουργεία, η ταλαιπωρία των ασθενών στα επείγοντα και να κινδυνεύσουν ζωές ασθενών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη νέα προκήρυξη θα συμμετάσχουν και 20.000 συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται και οι οποίοι θα έχουν και αυξημένοι μοριοδότηση, άρα δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα ενισχυθεί το ΕΣΥ, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι χρειάζεται ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων, που θα καλύπτει αποχωρήσεις και μέρος των κενών οργανικών θέσεων. Επίσης,  επίσπευση του χρόνου επεξεργασίας και έκδοσης των αποτελεσμάτων των προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αύξηση μισθών και κινήτρων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.